Brutal video peger på ekstrem vold mod iranske demonstranter

Videoer og vidnesbyrd fra Iran viser utallige overgreb fra sikkerhedsstyrkernes side.

(Foto: © Wana News Agency, Ritzau Scanpix)

I løbet af de seneste ugers protester i Iran er utallige videoer dukket op af demonstranter, der bliver udsat for voldsom behandling af de iranske sikkerhedsstyrker.

I tirsdags delte mediet BBC Persian og Amnesty Internationals iranske afdeling imidlertid en video på Twitter, der formentlig er svær for de fleste af være vidne til.

I videoen, som DR i skrivende stund ikke har fået verificeret, ses en mand blive slæbt hen ad asfalten og ind bag en indhegning. Han er omgivet af en lang række sikkerhedsfolk, som skiftes om at sparke ham og slå ham med knipler. Efter knap et minuts tæsk køres han over med motorcykel og efterlades på jorden.

Amnesty siger, at videoen er en påmindelse om, at de iranske sikkerhedsstyrkers grusomhed er grænseløs. (Foto: © Screenshot fra Twitter)

Efterfølgende tæves han igen af flere andre sikkerhedsfolk, indtil en af dem trækker en form for skydevåben og affyrer det på klods hold.

Hvad manden rammes af, vides ikke, men han giver et spjæt, inden sikkerhedsfolkene skynder sig væk. Hans videre skæbne kendes i skrivende stund heller ikke.

Episoden vil blive undersøgt, og den skyldige vil blive stillet til ansvar, lyder meldingen fra politiet over for iransk stats-tv.

- Politiet accepterer på ingen måde vold og uortodoks opførsel, og lovovertrædere vil bestemt stå over for juridiske konsekvenser i tråd med reglerne, lød meldingen fra politiet i går ifølge Al Jazeera.

Men omfanget af episoder med vold og skud mod demonstranter tyder på en bevidst metode til at bekæmpe protesterne i Iran, påpeger BBC Persian.

Og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International er enig.

Ligner andre videoer fra Iran

22-årige Jina Mahsa Amini døde den 16. september i det iranske moralpolitis varetægt og blev gnisten, som antændte de store protester, der siden har fundet sted på tværs af Iran.

Det konservative præstestyre har svaret igen med en hårdhændet nedkæmpning – så hårdhændet, at mindst 277 demonstranter ifølge den norske menneskerettighedsgruppe Iran Human Rights har mistet livet - herunder 40 børn - mens over 14.000 er blevet anholdt.

Flere medlemmer af sikkerhedsstyrkerne menes også at have mistet livet, men de iranske myndigheder har ikke frigivet nogle tal, beretter Al Jazeera.

Bliv klogere på situationen i Iran i denne explainer:

Trods forsøg på at begrænse informationsstrømmen ud af Iran, så har utallige videoer af de iranske protester - og nedkæmpningen af dem - fundet vej til sociale medier.

Herunder den ovennævnte video, som blev offentliggjort på Twitter i tirsdags.

Hos Amnesty International lyder meldingen, at videoen er brutal - men også, at den ligner en lang række andre, som man har modtaget de seneste uger.

- Det er jo forfærdeligt at se på, siger Martin Lemberg Pedersen, chef for politik og dokumentation hos Amnesty International Danmark.

Han påpeger, at han ikke kender omstændighederne omkring den specifikke video, men at den taler ind i et kynisk mønster fra myndighedernes side.

- Det stemmer overens med andre overfald på demonstranter, intimidering, uhørt brutalitet og ultimativt drab, som vi ser rigtig mange optagelser af. Så det passer ind i et mønster, hvor vi ser, hvor ekstremt myndighederne slår ned på protesterne, siger Martin Lemberg Pedersen.

Demonstranter på gaden i Teheran 21. september. (Foto: © Wana News Agency, Ritzau Scanpix)

Han fortæller, at Amnesty løbende dokumenterer drab begået af regimets styrker, og at der ligger et stort arbejde i at gennemgå de mange voldsomme videoer med henblik på at identificere ofrene.

- Men også for at indsamle beviser, så de ansvarlige for de her forfærdelige forbrydelser og menneskerettighedskrænkelser kan blive bragt til ansvar, siger Martin Lemberg-Pedersen.

Han peger på, at Amnesty blandt andet vil have FN's menneskerettighedsråd til at efterforske sagerne og opfordrer det internationale samfund til at lægge pres på det iranske regime.

Omkring 80.000 mennesker gik på gaden i Berlin den 22. oktober i protest mod det iranske styre. (Foto: © CLEMENS BILAN, Ritzau Scanpix)

Derudover er der også et arbejde i forhold til at modbevise misinformation fra det iranske styre side, siger Martin Lemberg-Pedersen.

Han peger specifikt på en sag om to 16-årige piger - Nika Shakarami and Sarina Esmailzadeh – hvor Amnesty modsiger myndighedernes udlægning. Ifølge styret begik de to teenagere selvmord. Men det er ikke tilfældet, lyder det fra Amnesty.

- De døde, efter sikkerhedsstyrker havde banket dem i ansigtet, men efterfølgende blev deres familier lagt under ekstremt pres og tvunget til at gå ud og sige, at de var sprunget ud fra bygninger, siger Martin Lemberg-Pedersen.

Korrespondent: Meget tyder på ekstrem vold

Heller ikke Puk Damsgård, DR's mellemøstkorrespondent, oplever den voldsomme video som en enlig svale.

- Det er desværre ikke enestående, at sikkerhedsstyrkerne på den måde tæsker demonstranter og andre iranere, der udtrykker deres holdninger om styret, siger Puk Damsgård.

Hun peger på blandt andet sagen om tv-kokken Mehrshad Shahidi - også kendt som Irans Jamie Oliver. Den 19-årige tv-personlighed blev angiveligt anholdt under en demonstration mod styret og efterfølgende tæsket ihjel, mens han var i myndighedernes varetægt i slutningen af sidste måned.

- Så meget af hvad vi ser, tyder på en ekstrem vold mod demonstranter.

I denne video fra søndag aften ses iranske sikkerhedsstyrker stimle sammen i et boligområde i Chitgar-nabolaget i Teheran. En af dem siger over megafonen: "Dette er vores plan for hver nat, vi vil ikke lade jer hvile. Hver nat ved midnat kommer vi til at være her. Det her er underholdning for os", siger han, hvorefter der affyres et skud:

Der er samtidig en følelse af omfattende overvågning i Iran som reaktion på protesterne, fortæller korrespondenten.

- Jeg oplever, at demonstranterne føler sig forfulgt. De føler, at de ikke kun bliver afskåret fra internettet, men også at der er massiv overvågning, siger Puk Damsgård, der peger på, at mange aktivister slører deres videoer eller filmer folk bagfra for at undgå at styret genkender dem.

Det gælder blandt andet i denne video fra den 26. oktober, hvor studerende på University of Tehran retter deres vrede mod medlemmer af Basij-militsen, som er en del af Den Revolutionære Garde:

- Jeg hører fra folk derovre, at det skyldes, at de bliver mødt af overdreven vold og magt, siger Puk Damsgård, der fortæller, at en af hendes kilder i Iran sørger for at undgå bestemte dele af Teheran, fordi der er en større sandsynlighed for at blive arresteret.

- Han siger, at sikkerhedsstyrkerne stopper folk for at se, hvad de har på deres mobiltelefoner, siger korrespondenten, der peger på, at der blandt andet bliver kigget efter, om de har en såkaldt VPN installeret, der gør det muligt for dem at omgå myndighedernes lukning af store dele af internettet.

I denne video fra Teheran den 26. oktober ses demonstranter råbe "død over diktatoren", hvorefter de hurtigt spredes igen:

- Folk føler sig udsat, også selvom de ikke nødvendigvis deltager i for eksempel en demonstration. Og det handler om, at de godt ved, hvad de bliver mødt med, og at der er en frygt for, hvad der sker, hvis man bliver arresteret.

Dømt til døden

En 22-årig demonstrant ved navn Mohammad Ghobadlo er blevet dømt til døden for at deltage i protester. Det oplyser hans mor, som siger, at dommen kom efter blot en enkelt høring, der efter sigende fandt sted, uden at der var advokater til stede.

- De afhørte ham, uden han havde adgang til en advokat og dømte ham til døden efter kun en enkelt høring. Er det islamisk retfærdighed? Ved hvilken domstol dømmer man folk til døden efter blot én høring? De kommer til at henrette ham snart. Jeg beder folk om hjælp, siger hun i en video ifølge The Guardian.

"Frihed", råbte flere universitetsstuderende under en protest i Teheran i tirsdags:

Gholam Hossein Mohseni Ejei, der har ansvaret for Irans retslige område, har advaret om, at personer, som deltager i adskillige protester er "i fjendens rækker" og derfor kan se frem til strengere straffe.

Han har ifølge den amerikanske tænketank Institute for the Study of War, ISW, bedt iranske medier om at identificere personer, som deltager ved flere protester og indikeret, at nogle demonstranter kan se frem til at blive sigtet for at samarbejde med fremmede magter.

I mandags meddelte de iranske myndigheder så, at man vil afholde offentlige retssager for op mod 2.000 af demonstranerne, som er blevet anholdt de seneste uger, beretter The Guardian.

Hos Amnesty forventer man, at retssagerne vil blive brugt til at statuere et eksempel.

- Vi er ikke under nogen illusioner om, at det vil være upartiske og retfærdige retssager. Vi er meget bekymrede for, at de i stedet vil blive brugt til at statuere et eksempel og til at prøve at afskrække befolkningen fra at udøve deres ret til forsamlingsfrihed og ytringsfrihed, siger Martin Lemberg-Pedersen.

Mange lande har kritiseret Iran den seneste tid. Herunder den amerikanske FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, som kritiserer styret for at angribe fredelige demonstranter.  (Foto: © Screenshot fra Twitter)

Også ISW, vurderer, at regimet sandsynligvis vil bruge retssagerne til at statuere et eksempel og afskrække demonstranter fra at tage del i yderligere protester. Men det kan også have den modsatte effekt, vurderer ISW.

- Hvis regimet viser retssager, domsfældelser og så henrettelser af teenagere, kan det styrke frem for at reducere lysten til demonstrationer, skriver tænketanken.

Også Puk Damsgård vurderer, at myndighedernes offentlige retssager kan ende med ikke at have den ønskede effekt.

- De er en del af en skræmmekampagne - og det er også et skræmmende scenarie - men jeg fornemmer, at man godt kunne være forbi det stadie, hvor den slags skræmmer folk, siger korrespondenten, der peger på, at iranere bliver ved med at gå på gaden trods vold og drab på demonstranter.

- Det er en fin balanceakt i forhold til, om det skræmmer folk, eller hvorvidt det puster mere til den vrede, der allerede eksisterer overalt i det iranske samfund.