Brutale anholdelser: Jernnæven er tilbage i Hviderusland

Nye store protester mod præsident Lukasjenko, som besøger Putin mandag.

En demonstrant knæler foran sikkerhedsstyrker i Minsk søndag. (Foto: - © Scanpix)

For femte søndag i træk er gaderne i Hvideruslands store byer oversvømmet af et menneskehav, som kræver, at præsident Aleksander Lukasjenko går af.

I hovedstaden Minsk siger et øjenvidne til nyhedsbureauet Reuters, at mindst 100.000 mennesker deltager i dagens demonstration.

Deltagertallet er umuligt at bekræfte, men billeder og videoer på sociale medier viser en kæmpe gruppe demonstranter på vej mod Uafhængighedspladsen i Minsk.

Pladsen har været et omdrejningspunkt for protesten i Hviderusland. Men i dag har sikkerhedsstyrker forsøgt at hindre adgangen med pigtråd, skriver Reuters.

  • Tusindvis af demonstranter på gaderne i Minsk søndag. (Foto: - © Scanpix)
  • Tusindvis af demonstranter på gaderne i Minsk søndag. (Foto: - © Scanpix)
  • Tusindvis af demonstranter på gaderne i Minsk søndag. (Foto: - © Scanpix)
1 / 3

Dagens demonstranter kræver blandt andet, at en fængslet protestleder, den 38-årige Maria Kolesnikova, bliver sat på fri fod.

Kolesnikova blev tidligere på ugen fængslet, efter at hun havde modsat sig en tvungen udvisning til Ukraine ved at rive sit pas itu.

Skifter taktik

Sikkerhedsstyrkerne i Hviderusland har fulgt forskellige taktikker under demonstrationerne, som nu har varet i over en måned.

Kort efter et omstridt præsidentvalg 9. august gik politiet og andre styrker hårdt til demonstranterne, der blev gennemtæsket - både på gaden og i detentionen.

Senere lod sikkerhedsstyrkerne kniplerne hvile og koncentrerede sig i stedet om at pille oppositionens ledere ud af spillet med anholdelser og afhøringer.

Men nu er jernnæven tilsyneladende på vej tilbage. Inden dagens demonstrationer i Minsk blev mindst 250 personer anholdt, oplyser indenrigsministeriet i Hviderusland.

Flere af anholdelserne virkede vilkårlige og var brutale, viser videoer på sociale medier. Her kan man også se, at anholdelserne i mange tilfælde blev foretaget af personer iklædt elefanthuer uden uniform eller emblemer, der viser, hvor de kommer fra.

Sikkerhedsstyrkernes hårde fremfærd fortsatte, efter demonstrationen var gået i gang.

Se eksempler i videoen fra dagens demonstrationer i Minsk:

I en anden video fra Minsk kan man se en uidentificeret mand, som tilsyneladende affyrer varselskud for at få demonstranter til at sprede sig.

Også i andre byer er der rapporter om politibrutalitet. I Brest har politiet brugt vandkanoner mod demonstranter. I byen Zhodzina slog en politimand en kvinde i ansigtet, da hun filmede ham med sin mobiltelefon.

Hidtil har demonstranterne i Hviderusland været et stilstudie i ikke-voldelig protest. Men lektor i russisk ved Forsvarsakademiet Claus Matthiesen er spændt på, om det kan fortsætte.

- Der er tilsyneladende lidt tendens til, at det kan udvikle sig lidt voldsommere, end det har gjort de andre søndage. Og det skyldes selvfølgelig, at der er ophobet en masse frustration over på den ene side myndighedernes brutalitet og på den anden side den blanke afvisning af forhandlinger med oppositionen, siger han.

Besøg hos Putin

Alexander Lukasjenko flyver efter planen til Rusland mandag for mødes med præsident Vladimir Putin.

Putin har tidligere lovet at sende en politistyrke til Hviderusland, hvis situationen kommer ud af kontrol.

Alexander Lukasjenko under et regeringsmøde lørdag. (Foto: NIKOLAI PETROV / BELTA POOL / PO © Scanpix)

Før præsidentvalget i Hviderusland havde Lukasjenko og Putin et ret anstrengt forhold. Lukasjenko har blandt andet undladt at danne en enhedsstat, som han aftalte med Rusland helt tilbage i 1999.

Men Claus Matthiesen forventer, at Lukasjenko kommer tilbage med et styrket mandat.

- Det er til fordel for Rusland, fordi samtidig har de fået Lukasjenko tæmmet, sådan så Rusland kan gå videre med den enhedsstat, som man længe har ønsket.

Facebook
Twitter