Brutalt mord på 85-årig jødisk kvinde chokerer Frankrig

Holocaust-overlever blev stukket ihjel derhjemme. Voldsomt drab er antisemitisk, mener politiet.

Politiet har forseglet hoveddøren til den dræbte kvindes hoveddør i Paris. Her har naboer klippet røde hjerter ud og sat op sammen med et foto af Mireille Knoll. (Foto: © REUTERS STAFF, Scanpix)

Den 85-årige jødiske kvinde Mireille Knoll, der overlevede holocaust under 2. Verdenskrig, levede et stille liv i sin lejlighed i Paris.

I fredags blev hun fundet dræbt i sit hjem. Hun var blevet stukket ihjel med 11 knivstik, og der var sat ild til hende.

Det voldsomme mord har rystet Frankrig både på grund af dets brutalitet og politiets teori om, at motivet er antisemitisk. To mænd i 20'erne er blevet anholdt som de mulige gerningsmænd.

- Vi er virkelig chokeret. Jeg forstår ikke, hvordan nogen kan dræbe en kvinde, som ikke havde nogen penge, og som bor i et socialt boligbyggeri, sagde hendes søn forleden til nyhedsbureuet AFP.

Ifølge BBC havde den ældre kvinde tidligere klaget til politiet over, at en af hendes naboer havde truet hende med at sætte ild til hendes hjem.

Jødisk march i Paris

Mordet på Mireille Knoll har fået både Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og flere ministre og partiledere til at advare mod stigende antisemitisme i Frankrig.

Macron har kaldt drabet for en hæslig forbrydelse på Twitter.

Siden 2006 er 11 jøder blevet slået ihjel på grund af deres jødiske ophav, oplyser Robert Ejnés, der er direktør for rådet for Frankrigs jødiske institutioner.

Og Mireille Knoll blev myrdet tæt på årsdagen for en lignende forbrydelse i 2017 mod en 66-årig jødisk kvinde, der som Madame Knoll også boede i Paris' 11. arrondissement, skriver Washington Post.

Flere jødiske foreninger har udtrykt vrede og foruroligelse efter drabet, og i aften har de jødiske sammenslutninger arrangeret en stor demonstration i Paris, hvor Mireille Knoll vil blive mindet.

- Jeg opfordrer alle til at komme. Gamle, unge, mindre unge. Det er den sidste gave til denne stakkels kvinde, som overlevede krigen. Og at hun så skal dø på denne måde, det er ufatteligt, siger Paris-indbyggeren Bibi Zenou til DR Nyheder.

Mireille Knoll overlevede holocaust under 2. verdenskrig, da hun undgik at blive sendt til KZ-lejr.