Bryder med traditionerne: Japansk minister skældt ud for to ugers barsel

For første gang nogensinde vil en mandlig japansk minister tage barsel.

(Foto: Str © Scanpix)

Japans 38-årige miljøminister, Shinjiro Koizumi, måtte i dag stå skoleret over for en samlet japansk presse.

Hans udåd: Han havde besluttet at tage barselsorlov som den første mandlige minister - nogensinde.

Men mens vi herhjemme efterhånden er vant til, at fædre holder barsel, når en lille ny kommer til verden, har miljøministerens beslutning vakt anderledes opsigt i Japan, hvor blot seks procent af fædre normalt tager barselsorlov.

14 dages barsel over tre måneder

Koizumis ønske om en barselsorlov har skabt heftige diskussioner i Japan. På den ene side roses han for at være moderne og gøre op med landets traditionelle kønsroller.

Andre er bekymrede for, om hans beslutning får konsekvenser for hans arbejde i regeringen.

Derfor måtte Koizumi på pressemødet i dag forsvare sin barselsorlov. For at imødekomme kritikken, har Koizumi blandt andet lovet at fordele de 14 dages orlov over tre måneder.

Han lovede også at deltage i vigtige møder, og at han løbende vil holde 'digital kontakt' med sine medarbejdere og politiske kolleger.

- Der er fordele og ulemper ved at tage barsel. Men der vil altid være kritik, når nogen gør noget nyt. Jeg håber, at det i fremtiden ikke vil være en nyhed, hvis nogen gør som mig, sagde Shinjiro Koizumi på pressemødet.

Lektor: Koizumi bliver forbillede

Den japanske regering har i mange år kæmpet for at få mænd til at deltage i børneopdragelsen.

- Jeg håber, at min beslutning vil skabe ændringer i arbejdsmiljøet, så alle let kan tage barselsorlov, sagde han til sine medarbejdere, da han offentliggjorde barslen.

Marie Rosgaard, lektor i Japan-studier ved Københavns Universitet, mener, at Koizumi kommer til at gøre en forskel for kommende fædre.

- Han er en populær mand i Japan. Ved selv at tage barselsorlov baner han vejen for andre. Han viser de japanske fædre, at det ikke er pinligt at tage barsel som far, siger hun.

Selvom mændene i Japan har gode muligheder for at tage barsel, er det ikke almindeligt, at de nybagte fædre benytter sig af de muligheder, loven giver dem.

Shinjiro Koizumi er medlem af det liberale demokratiske parti i Japan og landets miljøminister. (Foto: Issei kato © Scanpix)

Men ifølge Marie Rosgaard er Koizumi ansigtet på en ny bevægelse af yngre mænd i Japan, som gør op med de traditionelle kønsroller og deres fædres lange arbejdsuger.

- Koizumis beslutning styrker nogle tanker, der allerede ligger og ulmer i manges bevidsthed. Derfor kan vi også forvente, at flere japanske fædre vil gøre ham kunsten efter i fremtiden, siger Marie Rosgaard.

- Han viser, at det er helt okay at tage sig tid til den lille, når man bliver far.

Lokker med betalt børnehave

Antallet af nyfødte japanere falder, og derfor går diskussionen om børn og fødsler højt i Japan i disse år.

I 2018 fødte de japanske mødre færre end 900.000 børn. Det svarer til, at japanske kvinder i Japan gennemsnit får 1,3 børn. I Danmark fik vi i gennemsnit 1,8 børn i 2019.

Det er et fald på 5,9 procent fra året før, ifølge en rapport fra landets velfærdsministerium.

Derfor vil premierminister Shinzo Abe gøre det mere attraktivt at få børn i Japan.

I september sidste år meddelte han, at regeringen blandt andet har gjort det gratis at have børn i landets børnehaver, ligesom ventelisterne på pasning er blevet forkortet.