"Buddhismens bin Laden" fører an i etnisk udrensning

PORTRÆT Munken Ashin Wirathu prædiker alt andet end fred og næstekærlighed, når det gælder Myanmars rohingya-mindretal.

Ashin Wirathu ligner med sin munkekutte og skaldede hoved en buddhistisk munk, som de er flest. En af Buddhas udsendinge på mission for at sprede god karma.

Men der er ild i de mørke øjne og hårde ord i den bløde stemme, når han taler om den Myanmar-minoritet, der ifølge FN i øjeblikket er udsat for et skoleeksempel på en etnisk udrensning, nemlig det muslimske rohingya-folk.

- Der er en bestemt fisk i Afrika, vi kalder den Naku. Den vokser hurtigt og får store tænder. Den æder alt, selv dens egne artsfæller og ødelægger omgivelserne. Muslimerne i verden er præcis som den afrikanske fisk, sagde Ashin Wirathu tilbage i 2014 til DR med henvisning til rohingyaerne.

- En dag vil deres befolkning være større end vores. De vil begå samme ting som i Islamisk Stat.

Ashin Wirathu er blevet kaldt buddshismens svar på Osama bin Laden, der indtil sin død i 2011 stod i spidsen for terrorbevægelsen al-Qaeda, og virkede for tre år siden ikke synderligt irriteret over den sammenligning.

Måske kun fordi den trak munken i den mere blide retning.

- Når man er en løve og bliver sammenlignet med en ulv - hvem kan lide det?

- Jeg gør for at advare

Den 49-årige munk er en del af den antimuslimske gruppe 969 og argumenterer for, at han - med sine udfald mod rohingyaerne - blot forsvarer Myanmar og den buddhistiske livvstil, som landet er bygget på.

Han er fortsat med at prædike had mod muslimerne, og i maj forklarede han i et interview med The Guardian sig med, at:

- Jeg forsvarer dem, jeg elsker, ligesom du forsvarer dine elskede. Jeg advarer bare folket mod muslimerne. Du kan sammenligne det med, at du har en hund, der gør af de fremmede, som kommer til dit hus. Jeg gør det for at advare. Jeg gør. Prøv at se, hvad der er sket i Vesten. Det skal ikke ske i mit land. Det eneste, jeg gør, er at advare mod det, sagde Ashin Wirathu.

Fik 25 års fængsel

I 2003 mente domstolen i det militærstyrede Myanmar, at munken gjorde mere end at advare. Han blev idømt 25 års fængsel for at opildne til vold og optøjer, men nåede kun at afsone syv år af sin straf.

I 2010 valgte militærjuntaen at løslade Ashin Wirathu sammen med en række andre politiske fanger.

Munken selv afviser, at han skulle opildne til vold.

- Mine taler er fulde af ild. Men jeg taler på en meget afdæmpet måde. Jeg giver kun folk ordentlig besked - jeg opildner dem ikke, sagde han til DR.

- Hvis jeg siger, at det er tid til at slås, så er det i mod den buddhistiske lære. Så jeg bruger kun ordet "forsvare".

Bare ring, Trump!

Når Ashin Wirathu taler til sine tilhængere, starter han ofte med: "hvad du end gør, gør det som nationalist", og han har også opfordret blandt andre Donald Trump til at tage kontakt, hvis den den amerikanske præsident vil have råd om, hvordan man håndterer muslimer.

Wirathu insisterer på at kalde rohingyaerne "bangladeshis" med henvisning til, at de - ifølge ham - ikke hører hjemme i Myanmar, og han har udtalt, at rohingyaerne, trods deres råb om hjælp, ikke har brug for den.

De sulter ikke, siger munken, men spiller bare skuespil. De har nok mad til at sælge ud af det, og der er endda nok til, at de kan stjæle fra hinanden, har Ashin Wirathu sagt.

Om de beskyldninger, der går på, at soldater fra Myanmars hær skulle have voldtaget rohingya-kvinder, siger han hånligt: "umuligt, deres kroppe er for ulækre".

Da DR's korrespondent i 2014 spurgte Myanmars nuværende leder, Aung San Suu Kyi, om hun fordømte Ashin Wirathu og munkens udtalelser, svarede hun:

- Jeg fordømmer had af enhver art. Jeg fordømmer ikke personer.

Kilder: BBC, The Guardian, CNN