Bulgariens nye præsident er overraskende fra Socialistpartiet

Ved valget i Bulgarien i går vil premierministeren træde tilbage, fordi hans præsidentkandidat blev vraget.

Rumen Radev, tidligere pilot og kommandant i det bulgarske luftvåben, bliver indsat som præsident i Bulgarien 22. januar for en fem-årig periode. (Foto: © NIKOLAY DOYCHINOV, Scanpix)

Ved gårsdagens valg i Bulgarien blev den tidligere pilot og prorussiske kandidat for Socialistpartiet, Rumen Radev, overraskende valgt som præsident.

Ifølge valgstedsmålinger sent i aftes får 53-årige Radev knap 60 procent af stemmerne, mens premierminister Boiko Borisovs kandidat til posten, Tsetska Tsacheva, der kun står til lidt over 35 procent af stemmerne.

- Det er en sejr for hele Bulgariens befolkning. Demokratiet har sejret over apatien og frygten i dag, siger Rumen Radev til statsmedier, umiddelbart efter sejren var sikker.

Bulgariens kommende præsident har stort set ingen politisk erfaring. Han er tidligere kommandant i det bulgarske luftvåben.

Premierminister Boiko Borisov siger, at han enten i dag eller i morgen vil træde tilbage som følge af nederlaget, og det kan føre til flere måneders politisk usikkerhed og ende med et nyvalg i foråret, skriver Reuters.

Kommentatorer spekulerer i, at Radevs sejr betyder, at Bulgarien fremover vil arbejde tættere sammen med den russiske regering.

I sin valgkamp har Radev blandt andet argumenteret for, at EU skal ophæve sine sanktioner mod Rusland.

Rumen Radev bliver indsat som præsident 22. januar for en femårig periode.

/ritzau/