Burma får slettet milliarder i gæld

Paris-klubben eftergiver gæld til det tidligere Burma. Norge slår en streg over hele sit tilgodehavende.

Burma har fået en byrde mindre at slæbe rundt på. Den såkaldte Paris-klub af kreditorlande er blevet enige om at halvere det fattige lands gæld, oplyser regeringen i Yangon.

Norge og Japan er blandt de lande, som har sat en streg over hele eller en stor del af deres økonomiske mellemværende med det tidligere Burma.

Norge har eftergivet hele sit tilgodehavende på knap tre milliarder danske kroner, mens Japan sletter gæld for over 16,5 milliarder kroner. Totalt får Myanmar eftergivet gæld for omkring 33 milliarder kroner.

19 timers forhandlinger

Medlemmerne af Paris-klubben er en uformel gruppe af kreditorlande, der regelmæssigt samles for at drøfte refinansiering af lån og sletning af gæld. Hovedsageligt for udviklingslande med en tyngende gæld til udlandet.

Forhandlingerne med Myanmar blev indledt for et år siden, og aftalen blev indgået efter 19 timers forhandlinger i Paris i forrige uge, skriver Financial Times.

Paris-klubben inviterer først til forhandlinger, når et land har betalt forfalden gæld til internationale institutioner. I Myanmars tilfælde Den Asiatiske Udviklingsbank og Den Internationale Valutafond.

Exceptionel aftale

Japan hjalp Myanmar med at bane vejen til en aftale med Paris-klubben ved at stille et midlertidigt lån på over fem milliarder kroner til rådighed.

- Forhandlingerne var meget hårde, men Myanmar fik en god, og på visse områder helt exceptionel, aftale. Det åbner virkelig en ny tid for os, siger Myanmars forhandlingsleder Zaw Oo.

Japan har tidligere sagt, at det i begyndelsen af 2013 vil genoptage lånene til Myanmar, der efter årtier under et militærdiktatur har indledt store reformer frem mod demokratiske tilstande under en civil regering.

Det er nogle gamle regninger, Myanmar kan smide i papirkurven. Ikke siden 1980erne har landet betalt ned på sin gæld til udlandet.

Før forhandlingerne i Paris var gælden på godt 62 milliarder kroner.

/ritzau/Reuters