Bush flytter fanger fra hemmelige fængsler

USA flytter 14 terrormistænkte fanger fra hemmelige CIA-fængsler til fangelejren i Guantanamo. Fængslerne blev afsløret i november sidste år, og har været genstand for voldsom international kritik.

I en tale i Det Hvide Hus indrømmede George Bush, at hemmelige CIA-fængsler eksisterer. (Foto: © Matthew Cavanaugh, Scanpix)

USA's præsident George W. Bush har oplyst, at 14 terrormistænkte fanger er blevet flyttet fra hemmelige CIA-fængsler til fangelejren på Guantanamo, som kontrolleres af forsvarsministeriet Pentagon. De vil ifølge præsidenten blive behandlet i overensstemmelse med Geneve-konventionerne og amerikansk ret.

Kendt i over et år

Bush-regeringen indrømmer dermed, at hemmelige CIA-fængsler eksisterer, hvilket Bush hidtil ikke har erkendt officielt.

- Den vigtigste kilde til informationer om, hvor terrorister gemmer sig, og hvad de planlægger er terroristerne selv, sagde George Bush i en tale i Det Hvide Hus, hvor familier til ofrene for 11. september-angrebet var blandt tilhørerne.

- Det har været nødvendigt, at flytte disse personer til omgivelser, hvor de kan holdes i hemmelighed, udspørges af eksperter, og når det er passende blive retsforfulgt for terrorhandlinger, sagde Bush.

Ifølge tv-stationen ABC vil alle terrormistænkte fanger i de hemmelige fængsler blive overført til Guantanamo, heriblandt Khalid Sheikh Mohammed, som menes af være hjernen bag terrorangrebet mod New York og Washington 11. september 2001.

Afsløret af pressen

De hemmelige CIA-fængsler blev afsløret af dagbladet The Washington Post i november sidste år. De amerikanske medier kunne eftefølgende afsløre, at CIA blandt andet havde hemmelige fængsler i lande den gamle Østblok, og at CIA i de hemmelige installationer praktiserede såkaldte "enhanced interrogation techniques" - en omskrivning af tortur og mishandling i strid med internationale regler.

Ifølge menneskeretsorganisationen Human Rigths Watch har omkring 100 personer været tilbageholdt i de hemmelige fængsler, kendt som black holes - sorte huller - af de folk i regeringsapparatet, der vidste at de eksisterede.

Regeringen benægtede ikke direkte oplysningerne, men hævdede at alt foregik i nationens interesse og i overensstemmelse med de amerikanske myndigheders beføjelser og normer. Samtidig beordrede Det Hvide Hus en efterforskning af, hvordan oplysningerne om de hemmelige fængsler var lækket til offentligeden.

Europæisk efterforskning

De hemmelige fængsler på europæisk jord fik Europarådet til at efterforske, om medlemmer af Rådet har overtrådt medlemslandenes forpligtelser ved at samarbejde med CIA om fængsler, bortførelser og transporter til og fra de hemmelige fangehuller. Rådets efterforskning løb dog i nogen grad ud i sandet, fordi alle regeringerne - også den danske - fralagde sig ethvert kendskab og medansvar.