Bush: Økonomisk krise truer USA

Præsident George W. Bush appellerer om handling i denne uge for at redde verdensøkonomien. Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen tager det mere roligt.

Bush: Millioner af amerikanere kan miste deres job. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix/Reuters)

I en dramatisk tv-tale i nat har USA's præsident, George W. Bush, advaret om, at hele landets økonomi er i fare.

- Millioner af amerikanere kan miste deres job, sagde Bush i talen.

MediaLinks:

Han appellerede til begge kandidaterne i den igangværende valgkamp forud for præsidentvalget i november om allerede i denne uge at samarbejde om at gennemføre en redningsplan, som Bush-regeringen har udarbejdet for at komme USA's økonomi til undsætning.

Smertefuld krise

- Hvis ikke vi gør noget straks, risikerer verden at havne i en lang og smertefuld krise, sagde præsidenten.

- Mit naturlige instinkt siger mig, at staten ikke skal blande sig, og at dårligt ledede firmaer må bukke under, sagde Bush i talen.

- Men det her er ikke normale omstændigheder, tilføjede han.

To kandidater til møde

Bush er ude i et større tovtrækkeri med Kongressen om redningsplanens nøjagtige indhold og størrelse, men han regner med at kunne præsentere en endelig model fredag.

MediaLinks:

I tv-talen sagde Bush også, at han har inviteret de to præsidentkandidater Barack Obama og John McCain til møde i Det Hvide Hus for at sikre bred opbakning til planen.

John McCain sagde allerede før Bush' tale, at han vil afbryde sin valgkampagne for at hjælpe med at løse krisen. Det afviste Obama at gøre, men ifølge Reuters har han nu sagt ja tak til at deltage i mødet i Det Hvide Hus.

Fogh: Is i maven

På Wall Street i New York tog den danske statsminister, Anders Fogh Rasmussen, som ellers netop er i USA for at deltage i et krisetopmøde om verdensøkonomien, det mere roligt.

Selv om der tales om svimlende tab på flere tusinde milliarder kroner, viser krisen ikke grundlæggende problemer, mener Fogh.

- Netop nu skal man have is i maven og ikke begynde at underminere det, som har vist sig at være et særdeles effektivt redskab til at sikre økonomisk fremgang i verden, sagde Anders Fogh.

- Det er ved hjælp af kapitalisme eller liberalisme, at man sikrer, at man får varerne produceret der, hvor man kan gøre det bedst og billigst. Det er til syvende og sidst til fordel for almindelige mennesker, siger Fogh til Ritzau.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk