Bush opsiger ABM-aftalen

USAs præsident George Bush har meddelt, at han vil opsige ABM-traktaten fra 1972. Aftalen opfattes af russerne som hjørnestenen i sikkerhedsaftalerne, og den russiske ministerpræsident kalder Bush beslutning for irriterende.

Præsident George W. Bush har i dag bekræftet sin beslutning om,at USA vil træde ud af den såkaldte ABM-traktat med Moskva.

Traktaten fra 1972 har været grundlaget for senereatomnedrustning.

Allerede i går meddelte Bush Kongressen, at beslutningen var påvej. Men det var først i dagens tale i Det Hvide Hus, atpræsidenten formelt gav Rusland besked om, at USA vil annullereaftalen, som sætter grænser for udbygningen af et amerikanskraketskjold.

- Jeg hverken kan eller vil lade USA forblive i en traktat, somhindrer os i at udvikle et effektivt forsvar, sagde Bush.

Rusland: IrriterendeAftalen opfattes af russerne som hjørnestenen i sikkerhedsaftalernemellem USA og Rusland.

Den russiske ministerpræsident, Mikhail Kasyanov, siger, atRusland ville have foretrukket at ændre traktaten i stedet for heltat smide den på gulvet. Kasyanov kalder Bush's beslutning for"irriterende".

Rusland advarer om, at lande som Kina, Indien og Pakistan nu kanvil føle sig tvunget til at opruste.

Næsten 20 år gammel traktatABM-traktaten er fra 1972. Den forbyder opstilling af omfattenderumbaserede forsvarsmekanismer rettet mod fjendtlige raketter.Formelt kan USA og Rusland hver især forlade ABM-traktaten efter athave givet seks måneders forvarsel.

Også atomnedrustningsaftalerne START I og II var mandag tildebat. Også her er der uenighed at spore mellem USA og Rusland.Selv om de to parter er enige om at skære drastisk i antallet afsprænghoveder, så er de uenige om, hvorvidt aftalen skalformaliseres. USA ønsker en mundtlig aftale, mens Rusland fortsatkræver en nedskrevet traktat.

Facebook
Twitter