Buskapring i Norge: Politi glemte deres våben

Den første patrulje, der rykkede ud til den kaprede bus, var fem kvarter undervejs - og havde glemt deres våben på stationen.

Bussen fra Valdresekspressen blev tirsdag morgen slæbt bort fra det sted ved Årdal, hvor en 30-årig asylansøger mandag eftermiddag kaprede den og stak tre mennesker ihjel. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix © Scanpix)

Den første patrulje, der rykkede ud til den kaprede bus i Norge mandag, var fem kvarter undervejs - og havde glemt deres våben på stationen. Det skriver norske medier nu.

Mandag eftermiddag klokken 17.36 var to betjente fra Lærdal stort set lige mødt ind, da meldingen om en trafikulykke ved Årdal lød over radioen.

- De får besked om at rykke ud til trafikuheldet, men glemmer slet og ret våbnene på politistationen i Lærdal, siger lederen af Sogndal politikreds, Åge Løseth, til Bergens Tidende.

Havde travlt med papirarbejde

Betjentene havde startet vagten med en anden opgave inde på kontoret og havde ikke haft tid til at gøre deres våben klar, da meldingen kom.

- De betjente, der havde vagt, sad på kontoret i Lærdal og var ved at ordne papirarbejdet efter at have gennemført en afhøring i en anden sag, siger Åge Løseth.

Patruljen tog derfor afsted uden våben.

- Gjorde intet galt

Derudover valgte de sammen med operationslederen den 89 kilometer lange rute over Filefjell - en omvej på 37 kilometer. De troede, at den kortere Rigsvej 53 var spærret.

- Patruljen sad med viden om, at Rigsvej 53 kunne blive spærret af i op til en halv time af gangen. Så var det bedre at vælge en strækning uden forhindringer, forklarer Åge Løseth.

Men ambulancerne, der ankom en halv time før politiet, kørte denne vej og mødte ingen afspærringer.

Responstid: 1 time og 14 minutter

Klokken 18.49 - knap fem kvarter efter den første melding - var patruljen fremme ved bussen.

Da var tre personer døde, og kapreren overmandet af brandvæsenet.

Løseth medgiver, at betjente og operationsleder kunne have handlet anderledes. For eksempel ved at ringe og tjekke oplysningerne om vejspærringer med Statens Vejvæsen.

- Nu vi sidder med facit i hånden, kan man nok godt sige, at det skulle være gjort, siger han.

Patrulje med våben sendt afsted

Det lokale politi i Lærdal, Årdal og Aurland samarbejder om aftenvagterne. Mandag aften havde de to betjente i Lærdal altså ansvaret for alle tre kommuner.

Men da situationens alvor stod klart, blev betjente fra Årdal - der havde fri og derfor først skulle skaffe våben og patruljevogn - bedt om at rykke ud.

- Den partrulje var bevæbnet og kom frem omtrent samtidig som patruljen fra Lærdal, understreger Løseth over for Bergens Tidende.

Facebook
Twitter