Tema Krigen i Syrien

Busser klar til evakuering er blevet angrebet

Hele søndagen har der været meldinger om, at evakueringen af Aleppo ville begynde. Men nu er busserne blevet angrebet.

De busser, som skulle evakuere folk i de syriske byer Foah og Kafraya er blevet angrebet.

Det melder det London-baserede Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Søndag morgen og formiddag har der været flere meldinger om, at evakueringen af civile i det borgerkrigshærgede Aleppo ville blive genoptaget klokken 13 efter knap to døgns pause, men evakueringen lader vente på sig.

For få dage siden indtog den syriske hær og dens allierede det oprørskontrollerede østlige Aleppo, som har været kontrolleret af oprørerne siden 2012. Men siden fredag formiddag har evakueringen været sat på pause, og i mellemtiden har der været forhandlinger mellem den syriske regering og oppositionen. De er blevet enige om, at evakueringerne af civile i Aleppo og de to landsbyer Fua og Kefraya skal foregå på samme tid.

Søndag kort før klokken 14 melder Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder så, at flere busser, som holdt klar i netop Fua og Kefraya for at evakuere folk, er blevet angrebet. Ifølge nyhedsbureauet Reuters er nogle af busserne blevet brændt.

Foah og Kafraya ligger i det oprørskontrollerede område, og derfor forlanger regeringen, at de regeringstro shiamuslimske indbyggere evakueres på lige fod med oprørerne i den østlige del af Aleppo.

Evakueringen af Aleppo startede tidligere på ugen, hvor der torsdag morgen omkring klokken 08 kom meldinger om, at en konvoj med sårede var på vej ud af den oprørskontrollerede del af Aleppo. Men fredag formiddag omkring klokken 10 bliver evakueringen indstillet.

Det er uklart, hvor mange mennesker der fortsat befinder sig i det østlige Aleppo.

Medlemmerne af FN’s Sikkerhedsråd forventes senere i dag at stemme om et fransk forslag, der vil sende observatører til Aleppo. I udkastet til forslaget står, at det skal være muligt for FN at få øjeblikkelig og betingelsesløs adgang til de belejrede dele af Aleppo og i hele Syrien.