Butikker stopper salg af syre til unge i London

Et stadigt stigende antal angreb med syre i Storbritannien får forhandlere til at indføre aldersgrænse.

Et stadigt stigende antal angreb med syre i Storbritannien får forhandlere til at indføre aldersgrænse. (Arkivfoto) (Foto: Metropolitan Police © Scanpix)

Nogle af Londons største detailhandlere er blevet enige om at stoppe salget af syre til kunder under 18 år. Det skriver det britiske medie BBC.

Byggemarkeder og supermarkeder er gået med til det frivillige forbud, der skal gælde afløbsrens og rengøringsprodukter med høj syrekoncentration.

Forslag fra den britiske regering om at begrænse salget af ætsende væsker bliver i forvejen behandlet i det britiske parlament.

Regeringen ønsker at forhindre et voksende antal syreangreb, der har ramt Storbritannien og særligt London.

Men forhandlerne er nu kommet lovgivningen i forkøbet og har taget initiativ til at lave en aldersbegrænsning på de ætsende produkter.

Siden april sidste år har britisk politi registreret mere end 500 angreb med ætsende væsker i Storbritannien. Det er dobbelt så mange som for fem år siden, skriver BBC.

Kan være oppe på omkring 900 om året

Det vurderes samtidig, at der er stort mørketal, og at det sande antal syreangreb kan være oppe på omkring 900 om året.

I en femtedel af de registrerede syreangreb fra 2016-2017, var gerningsmanden under 18 år.

Den britiske justitsminister, Victoria Atkins, siger til BBC, at "hun er glad for, at de store detailforretninger går ind i kampen og signalerer, at de føler sig forpligtet til at sælge syre ansvarligt".

Den britiske chefanklager i North West, Nazir Afzal, er dog skeptisk. Han mener ikke, at et forbud i detailhandlen er nok.

Dels fordi butikkerne ikke sanktioneres, hvis de alligevel sælger syre til personer under 18. Men også fordi, det er ekstremt nemt at få fat på de farlige væsker på nettet.

- Jeg har tjekket, og du kan købe 96 procent koncentreret svovlsyre, der vil brænde et ansigt af, for ti pund med levering næste dag, siger han til BBC.

Syreangreb i Storbritannien

* Syreangreb er sjældent dødelige, men ofrene efterlades ofte blinde, arrede og voldsomt traumatiserede.

* Det er oftest svovlsyre, der bruges i angrebene.

* Svovlsyre er det kemikalie, der fremstilles mest af i verden. Det bruges blandt andet i fremstillingen af farvestoffer, sprængstoffer, lægemidler og vaskemidler.

* På verdensplan er 80 procent af ofrene for syreangreb kvinder. Gerningsmanden er ofte et familiemedlem, eller en der søger hævn for seksuel afvisning.

* I Storbritannien er det dog hovedsageligt unge mænd, der angribes. Politiet mener, at det blandt andet er på grund af bandevold.

* Siden april sidste år har britisk politi registreret mere end 500 angreb med ætsende væsker i Storbritannien. Det er dobbelt så mange som for fem år siden.

* Det vurderes samtidig, at der er stort mørketal, og at det sande antal syreangreb kan være omkring 900 om året.

* I en femtedel af de registrerede syreangreb fra 2016-2017, var gerningsmanden under 18 år.

Kilde: Acid Survivors Trust International, Fysik-Kemi.gyldendal.dk, The Telegraph, BBC.

/ritzau/

Brugt i et mange forskellige forbrydelser

Ifølge britiske eksperter, der har forsket i motiverne bag syreangreb, bliver syre brugt i et bredspektret antal forbrydelser.

De kan være hævn, kulturelt og religiøst motiveret æresvold og bandekriminalitet.

En af de mest voldsomme angreb med syre skete i London i april, da en mand smed syre ind på en tætpakket natklub og skadede 22 personer. Han blev fængslet i 20 år for forbrydelsen.

Syre er ætsende og kan gøre personer vansirede og blinde.

/ritzau/