Bystyre mørklægger store dele af centrum under islamkritisk demo

I en stille protest mod fremmedhad vil lyset i centrum af Köln flere steder blive slukket under demonstrationer.

Kölns katedral efter bystyret slukkede lyset. (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)

Kölner Dom og det historiske centrum i den vesttyske storby ligger hen i mørke mandag aften, mens planlagte islamkritiske demonstranter er på vej ud i gaderne.

Belysningen af den imposante bygning vil helt usædvanligt være slukket i flere timer som en stille protest imod fremmedhad.

Også rådhuset og andre historiske bygninger vil mandag ligge hen i mørke.

Også andre modaktioner

Tysklands anti-islamiske bevægelse Pegida har mandag bebudet demonstrationer i byer over hele landet, efter at forbundskansler Angela Merkel i sin nytårstale i hårde vendinger langede ud efter bevægelsen og dens tilhængere.

Opbakningen til de planlagte demonstrationer, der bliver imødegået med moddemonstrationer, bliver en strømpil for, hvor stærkt bevægelsen står i dag.

Lysafbrydelsen i Köln er del af modaktionen sluk lyset for racisme. Andre modaktioner finder sted i blandt andet Dresden og Berlin.

Slukker lyset på store broer

Energiforsyningsselskabet Rhein-Energie meddelte mandag, at man i samråd med bystyret har besluttet, at en af de store broer over Rhinen og den gamle by ikke vil være belyst, så længe demonstrationen står på.

Katedralen efter bystyret slukkede lyset. (Foto: © OLIVER BERG, Scanpix)

22. december var omkring 17.500 mennesker på gaden i Dresden, da bevægelsen blev født i oktober, og de blev mødt af 4500 moddemonstranter.

Merkel advarer

Merkel advarede i sin nytårstale mod protestbevægelsen.

- Jeg vil sige til alle, der deltager i den slags demonstrationer: Følg ikke dem, der opfordrer til det. For alt for ofte er der fordomme, er der kulde, ja, endda had i deres hjerter, sagde kansleren onsdag i sin nytårstale.

To tredjedele af den tyske befolkning - omkring 67 procent - mener, at frygten for en islamisering bliver overdrevet, mens 29 procent finder protesterne mod en islamisering berettiget, viste en meningsmåling i nyhedsmagasinet Stern op til nytåret.

/ritzau/dpa