Californien gør klar til eksplosion af fødevarer med cannabis

Restauranter og cafeer i Californien får lov til at sælge fødevarer med euforiserende stof.

San Franciso er en af de byer i Californien, hvor restauranter og cafeer efter nytår kan søge om tilladelse til at servere fødevarer med THC - det aktive indholdsstof i cannabis. (Foto: DANIEL SLIM © Scanpix)

Chokolade med THC. Mexicansk mad med THC. Tomatsuppe med THC. Sodavand med THC og californisk vin med THC.

I USA's folkerigste stat Californien tæller man ned til det nye år, hvor næste faste i legaliseringen af cannabis til rekreativ brug finder sted.

Her får cafeer og restauranter nemlig lov til at sælge fødevarer med THC - det euforiserende stof i hashplanten.

- Californiens kulinariske ekspertise er meget mere end universitets-studerende, der laver hashkager på kollegiet, siger John Kagia fra Frontier Data, der laver analyser af cannibismarkedet, til AP.

Når staten 1. januar begynder at udstede tilladelser til at sælge cannabis-produkter til de erhvervsdrivende, ventes markedet for fødevarer med THC allerede at nå en omsætning på 100 millioner dollars, svarende til 628,5 millioner kroner i 2018.

- Dette er begyndelsen til Amsterdam-cafeen i USA, siger John Kagia med henvisning til de facto-legaliseringen af cannabis i Holland - hvor besiddelse, brug og salg af cannabis strengt taget er ulovligt, men bliver tolereret af myndighederne.

Fra private middage til restaurantliv

Lovlig cannabis i staterne Washington og Oregon på den amerikanske vestkyst samt i Colorado har ligesom med Californiens mangeårige tilladelse til medicinsk brug af den euforiserende plante skabt et udvalg af fødevarer med THC. Lige fra olivenolie til tomatsupper med det aktive stof.

Før legaliseringen i Californien, var det tilladt at bruge medicinsk cannabis, hvis man på grund af sygdom havde lægens tilladelse.

Det har ifølge AP i de senere år skabt en bølge af eksklusive middagsselskaber med kendte kokke i Los Angeles, San Francisco og San Diego, hvor adgangsbilletten var en tilladelse til at bruge medicinsk cannabis.

Men eftersom at en tilladelse ikke længere er påkrævet, ventes markedet for fødevarer med cannabis at boome. Ikke mindst inden for restaurationslivet i Californien, der har en stor etnisk spredning.

- Der vil være tacoer med THC, der vil være burritoer med THC. På grund af diversiteten og kreativiteten i Californien tror jeg, at det her vil eksplodere, siger Cristina Espiritu fra organisationen 420 Foodie Club, der er fortalere for etnisk mad med THC.

Læger og eksperter advarer mod legalisering

Butikker og restauranter er underlagt regler, der betyder, at de ikke må sælge portioner med mere end 10 milligram THC.

Producenter af cannabis-produkter må ikke fremstille varer med THC, der vurderes at udgøre en sundhedsriko. Det omfatter mejerivarer, skaldyr, frisk kød eller mad og drikkevarer, der appellerer til børn.

Læger på tværs af staten advarer dog om, at legaliseringen kan øge afhængigheden af cannabis hos unge og skabe trængsel på skadestuerne. Professor Robert J. MacCoun, der er professor ved Stanford-universitet og ekspert i rusmiddelpolitik, siger til AP, at lovgivningen er for slap.

- Alle ser det her som en ny guldfeber, der vil bringe stor velstand med sig. Men jeg tror, vi er nødt til at være forsigtige med, hvordan det her bliver rullet ud, siger han.