Californien oplever verdens værste forurening

Skovbrandene betyder, at flere californiske byer er forurenede på niveau med byer i Kina og Indien.

Californien er ramt af den værste luftforurening i statens historie på grund af de omfattende skovbrande.

Ikke alene har de seneste ugers skovbrande kostet over 79 personer livet og gjort tusinder hjemløse.

Røgen og osen fra brandene har nået et omfang, så luftforureningen rundt om i Californien nu er blevet målt til at være blandt verdens værste. Flere byer overgår således i øjeblikket de værst forurenede byer i både Indien og Kina, der ellers er notorisk berygtede for voldsom og sundhedsskadelig forurening.

Græsrodsorganisationen PurpleAir har opsat målere verden rundt, og der kan man på deres konstant opdaterede kort se, at flere byer i Californien i øjeblikket overgår selv de højeste værdier i det såkaldte Air Quality Index.

Fredag morgen målte en anden NGO, Berkeley Earth, de tre californiske byer San Francisco, Stockton og Sacramento til at være verdens tre mest forurenede byer.

Søndag eftermiddag er det dog en kinesisk by, som ifølge Berkeley Earth igen er det mest forurenede sted på jorden, men Stockton ligger fortsat på andenpladsen, og Sacramento er nummer otte på ranglisten over jordens værste byer at trække vejret i.

Ifølge professor i miljøkemi Dan Jaffe fra University of Washington er situationen kritisk.

- Det ser ud til, at det er den værste luftkvalitet, som man nogensinde har oplevet i San Francisco, siger han og betegner situationen som en 'luftkvalitets-nødsituation'.

Store dele af det nordlige Californien er indhyllet i røg på grund af de voldsomme skovbrande - her Campanile Bell tower i Berkeley. (Foto: JOHN G. MABANGLO © Scanpix)

Skolerne har givet børnene fri, og indbyggerne i de berørte områder bliver opfordret til at blive indendøre og droppe motionen. Og hvis man skal udenfor, bør man iføre sig en ansigtsmaske, en såkaldt model N95, som effektivt filtrerer luftbårne partikler væk, fortæller Jaffe til CNN.

Og indbyggerne er tydeligt generet af den voldsomme forurening:

- Det føles meget røget og fyldt med partikler. Jeg er helt afgjort bekymret for min søn, som inhalerer det her stads. Vi har luftfiltre derhjemme, som vi kører på fuld kraft, men jeg er ikke sikker på, at det er nok til at fjerne alle de giftige partikler. Så jeg er bestemt bekymret for min families helbred og byen generelt, siger Daniel Horn, der bor i San Francisco, ifølge AP.

Shannon McElyea bor i San Jose, og hun lider også under forueningen:

- Øm hals, kvækkende stemme, sviende øjne. Jeg har ikke kunnet løbe, gå eller noget i det hele taget. Jeg kan ellers virkelig godt lide at være udendørs, siger hun til CBS News.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk