Tema Brexit

Cameron efter aftale: Storbritannien bør blive i EU

Storbritannien vil dog ikke være en del af en europæisk superstat, slår den britiske premierminister fast efter EU-aftale.

På pressemødet i Bruxelles slog David Cameron fast, at Storbritannien nu permanent har fjernet sig fra processen mod en union. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

- Jeg tror på, at jeg har fået nok med hjem til at anbefale, at Storbritannien skal blive i Den Europæiske Union, siger Storbritanniens premierminister, David Cameron, på et pressemøde kort efter at en aftale om et fremtidigt EU-samarbejde er blevet forhandlet på plads med de øvrige 27 stats- og regeringschefer.

Cameron fortalte, at det nu ligger fast, at Storbritannien ikke vil være med, hvis EU’s medlemslande vælger at integrere sig yderligere. Men også på det sociale område er det blevet til reformer:

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

- Vi får etableret en nødbremse på syv år, så folk, som ankommer til vores land, skal kvalificere sig til at få aktiveret sociale ydelser, sagde han.

Sidste år modtog 34.000 børn uden for Storbritannien britiske børnepenge. Det har været en af de helt store forhandlingsmæssige pukler at komme over.

Men der er fundet en aftale, hvor børnepenge bliver baseret på leveomkostningerne i de enkelte EU-lande.

- Den sætter en stopper for, at folk kan komme til vores land og få noget til gengæld for ingenting.

- Jeg kom for at gøre en ende på den praksis med at sende børnepenge til udlandet på det britiske niveau - både for nuværende og kommende krav - og jeg har opnået begge dele, siger David Cameron.

Premierministeren understregede dog, at han altså fortsat anbefaler briterne at forblive medlemmer af EU:

- Jeg bryder mig ikke om Bruxelles. Men det er mit job at gøre alt, hvad der står i min magt for at beskytte, hvad der er i vores nationale interesse. For 75 år siden bekrigede vi hinanden, i dag taler vi sammen. Det må vi aldrig glemme.