Tema Brexit

Cameron: Forlader vi EU, truer det vores sikkerhed

Storbritannien vil gå en usikker fremtid i møde uden for EU, siger premierministeren.

Efter sene forhandlinger i går hastede Cameron hjem til London, hvor han briefede sine ministre om EU-aftalen. (Foto: NIKLAS HALLE'N © Scanpix)

Den britiske premierminister, David Cameron, er ikke i tvivl om sin anbefaling til det britiske folk, der 23. juni skal stemme om at forlade EU.

- Lad mig sige det klart: At forlade EU vil true vores økonomiske og nationale sikkerhed, sagde Cameron, da han offentliggjorde datoen for folkeafstemningen.

Det bliver en afstemning, hvor briterne skal tage stilling til et af de største valg i nyere tid.

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

Og briterne bør blive i EU-fællesskabet, fordi gårsdagens aftale med EU sikrer briterne 'det bedste af to verdenener', lød det.

- Vores plan for EU (...) understreger vores særstatus, hvor familier over hele Storbritannien får fordelene ved at være inden for EU som flere job, lavere priser og større sikkerhed. Men vores særstatus gør, at vi nu står uden for de dele af EU, der ikke fungerer for os.

Cameron nævnte blandt andet, at Storbritannien aldrig vil få euro, vil stå uden for Schengen med åbne grænser. Ej heller tilslutte sig en fælles EU-hær eller lade EU blive en 'superstat'.

- Jeg siger ikke, at vores nation ikke kan overleve uden EU. Vi er Storbritannien og kan opnå store ting. Spørgsmålet er bare, om vi vil stå stærkere og mere sikkert ved at samarbejde i et reformeret EU, sagde Cameron.

  • Storbritannien har efter maratonforhandlinger fået lavet en særaftale med EU, der lader briterne stå uden for EU-samarbejdet på en række områder. Blandt andet euroen. Og briterne har fået en nødbremse, så de ikke skal udbetale velfærdsydelser til fx østarbejdere, der sender børnecheck hjem til Polen.
  • Premierministeren har fået forhandlet aftalen på plads for at imødekomme en stadigt stigende EU-skepsis hos briterne. Han håber dermed, at briterne nu vil blive i EU - i den reformerede udgave. Og opgaven med at reformere EU ender ikke med gårsdagens EU-aftale, siger han.
  • Aftalen med EU træder kun i kraft, hvis briterne vælger at blive i EU.