Cameron og Merkel til højbords i Hamborg

Traditionsrig festmiddag giver Angela Merkel og David Cameron anledning til – under fire øjne – at se frem imod næste uges EU-topmøde, hvor Storbritanniens fremtid i EU er øverst på dagsordenen.

Rathaus Hamburg danner traditionen tro rammen for festmiddagen Matthiae-Mahl, en festimddag der har været afholdt årligt siden år 1356. Gæster fra blandt andet tysk politik, kultur og erhvervsliv vil dukke op for at høre taler fra årets æresgæster Merkel og Cameron. Arkivbillede fra et tidligere møde mellem de to statsledere. (Foto: Justin Tallis © AFP or licensors)

Den tyske kansler Angela Merkel og den britiske premierminister David Cameron indtager øjeblikket hovedrollerne i nogle særdeles vanskelige forhandlinger i EU: Kan Storbritannien få helt særlige vilkår for deres medlemskab af EU – eller forlader de helt det europæiske samarbejde?

I næste uge er der officielt EU-topmøde med dette emne på dagsordenen, men allerede i aften har Cameron og Merkel mulighed for at vende næste uges forhandlinger under fire øjne. DR Nyheders korrespondenter Ole Ryborg (EU) og Michael Reiter (Tyskland) opridser her fronterne forud for mødet i aften.

Tyskland: Bliv i Unionen!

- Angela Merkel vil ankomme med sit faste mantra under armen, nemlig at Storbritannien for (næsten) alt i verden bør blive i den europæiske union. Tyskland ved, at et EU uden deres traditionelt tætteste allierede Storbritannien, kan gøre Tysklands rolle i EU usikker. Derfor vil Angela Merkel gå rigtigt langt, for at give indrømmelser til David Cameron. Men det skal ske uden at hun taber ansigt hjemme, forklarer Michael Reiter.

Storbritannien: Vi vil have særlige vilkår

- Før jul afleverede David Cameron en liste med fire områder, hvor Storbritannien ønsker særlige vilkår. Det har de relativt nemt fået med i den aftaletekst, der er ved at blive udarbejdet til næste uges topmøde. Derfor er der nu en følelse i Storbritannien af, at man faktisk kunne få meget mere, forklarer Ole Ryborg.

- Mødet i aften handler for Cameron om at sikre sig Tysklands opbakning til de nye vilkår, som blandt andet betyder vanskeligere adgang til sociale ydelser for EU-borgere, der flytter til Storbritannien. Hvis de kan få Merkel støtte, er det vanskeligere for de andre EU-lande at afvise aftalen i næste uge.

EU: Hvad så med de andre medlemslande?

I Bruxelles tager de situationen meget alvorligt. Formanden for det europæiske råd, Donald Tusk, har derfor aflyst alle møder de første dage i næste uge for at rejse Europa tyndt i forsøget på at lande en aftale med bred europæisk opbakning.

- Der er en udbredt frygt, særligt i Østeuropa, for, at det vil danne præcedens for andre lande, hvis Storbritannien får for mange indrømmelser. Vil eksempelvis Danmark bruge denne aftale, til efterfølgende at få vores egne særlige vilkår? Derfor er den præcise ordlyd i teksten meget vigtig, siger Ole Ryborg.

Den samme skepsis har de i Tyskland, forklarer Michael Reiter fra Berlin:

- Der er fuld forståelse for, at Storbritannien gerne vil have en ’nødbremse’ på de sociale ydelser, men ved Merkel jo også godt, at der er risiko for, at aftalen danner præcedens for andre EU lande.

EU’s stats- og regeringschefer mødes til det officielle topmøde den 18. og 19. februar i Bruxelles.