Cameron trodser FN-beslutning og vil anholde Assange

En FN-beslutning, om at stifteren af WikiLeaks er blevet frihedsberøvet, er ikke juridisk bindende, siger Cameron.

WikiLeaks stifteren Julian Assange risikerer fortsat anholdelse, hvis han forlader Equadors ambassade i London. Det siger David Cameron, der således trodser ny FN beslutning (Foto: Paul hackett © Scanpix)

WikiLeaks-stifteren Julian Assange er blevet frihedsberøvet ulovligt ved at opholde sig på Equadors ambassade. Det vurderer Unwgad, ifølge det svenske udenrigsministerium.

Men det trodser den britiske premierminister, David Cameron, der via sin talsmand torsdag oplyser, at hvis Assange forlader Equadors ambassade i London, vil han blive anholdt. Han mener nemlig ikke, at FN-beslutningen, om at WikiLeaksstifteren er blevet frihedsberøvet, er juridisk bindende, siger Cameron.

Få timer før meldingen om FN's afgørelse erklærede Assange, at hvis FN-panelets vurdering lød på, at han ikke er blevet frihedsberøvet ulovligt, så vil han fredag middag acceptere at blive anholdt af britisk politi.

Den svenske regering skal reagere på FN-panelets vurdering fredag.

- Regeringen konstaterer, at arbejdsgruppen har foretaget en anden vurdering end de svenske myndigheder, hedder det i en pressemeddelelse.

Den svenske regering vil ikke kommentere den juridiske proces, som varetages af den centrale anklagemyndighed, skriver TT.

Den svenske regering skal reagere på FN-panelets vurdering fredag.

En af WikiLeaks-stifterens advokater, Melinda Taylor, siger, at "det er vidunderlige nyheder".

- Vi venter, at Sverige og Storbritannien vil leve op til deres forpligtelser, siger hun til TT.

- Assange må have sin frihed og sit pas igen, siger Taylor.

FN-panelet kritiserer som regel lande, hvor menneskerettighederne undertrykkes - blandt andre Saudi-Arabien, Iran og Myanmar.

- Sverige er ikke juridisk bundet af panelets vurderinger, men de kan få en vis juridisk betydning, siger en talskvinde for Sveriges udenrigsministerium Anna Ekberg.

Ved Ecuadors ambassade i London er der atter rettet mange kameraer mod bygningen, hvor Assange søgte tilflugt i 2012.

Assange tog i 2014 kontakt til FN-panelet og orienterede dem om sin sag. Han siger, at hans fysiske og mentale helbred er blevet stærkt forringet.

/ritzau/TT