Canada: Mysterium om døde indianerkvinder skal løses

Op mod 4.000 indianske kvinder er døde eller forsvundet, og det sætter Canada nu fokus på.

Canadas nye premierminister Justin Trudeau lovede under valgkampen at sætte fokus på mysteriet om forsvundne og dræbte indianske kvinder i Canada. (Foto: Chris Roussakis © Scanpix)

Canadas regering vil til bunds i mysteriet om de mange kvinder fra landets oprindelige befolkning, som hvert år forsvinder sporløst eller bliver dræbt.

Under valgkampen lovede Justin Trudeau, som nu er Canadas premierminister, at han ville sætte fokus på problemet, og ifølge BBC er der tale om en større tragedie end ventet.

Ifølge de foreløbige myndighedsundersøgelser kan der være tale om, at helt op til 4.000 kvinder er forsvundet eller fundet dræbt, siger Patty Hajdu, Canadas minister for kvinders status. Tidligere har det canadiske politi sat tallet til omkring 1.200.

Begge tal dækker årene mellem 1982 og 2012.

I december 2015 blev en 53-årig mand sigtet for drabet på en 15-årig indfødt pige. Pigen var året før blevet fundet dræbt i floden Red River.

BBC afslørede sidste år, at der hvert år forsvinder snesevis af indianerkvinder i Canada. Mange af dem er senere fundet dræbt i samme flod.

Kvinder tilhørende den oprindelige befolkning har en langt højere risiko for at blive offer i en drabs- eller voldssag end landet øvrige kvinder.

/ritzau/