Canada siger ja til at legalisere hash

Om få måneder bliver det lovligt at købe og indtage hash for borgere over 18 år i Canada.

Med godkendelsen i senatet er Canada tæt på at blive det første store, vestlige land, hvor voksne lovligt kan nyde cannabis. (Foto: Lars Hagberg © DR ARKIV)

Et flertal i senatet i Canada har godkendt et lovforslag om at legalisere hash for voksne personer.

Loven, der ventes at træde i kraft om et par måneder, betyder, at personer over 18 år må have op til 30 gram cannabis. Desuden må de dyrke op til fire hampplanter til eget forbrug, hvis frøene er købt hos en godkendt forhandler.

Loven indeholder også strenge straffe til kriminelle, som forsøger at tjene penge på hash. Det kan blandt andet straffes med op til 14 års fængsel at give eller sælge hash til unge, fremgår det den canadiske regerings omtale af loven.

Først skal loven dog tilbage til underhuset, der allerede i november 2017 godkendte en legalisering. Underhuset skal sige god for eventuelle ændringer foretaget af senatet, men det anses som en formalitet.

Med godkendelsen i senatet er Canada tæt på at blive det første store, vestlige land, hvor voksne lovligt kan nyde hash.

Flere delstater i USA har de seneste år gjort hash lovligt, og det samme gælder for enkelte lande - eksempelvis Uruguay.

En legalisering af rusmidlet var en af Canadas nuværende premierminister Justin Trudeaus løfter under valgkampen i 2015.

/ritzau/