Canada vil løse grænsestrid ved Hans Ø

Den canadiske udenrigsminister siger, at det har topprioritet at få løst grænsestrid med Danmark om Hans Ø ud for Grønland.

Den 1,3 kvadratkilometer store Hans Ø, som Grønland og Danmark strides med Canada om, havde i weekenden for første gang besøg af krydstogtturister og de rejste en varde med et grønlandsk og et dansk flag på toppen. (© Scanpix)

Canada signalerer, at det er villig til at søge en hurtig løsning på sin grænsestrid med Danmark i det arktiske område.

I sin første udenrigspolitiske erklæring om Arktis hedder det fra udenrigsminister Lawrence Cannon, at klare grænser er vigtige for økonomien og miljøet. Canada og Danmark er uenige om, hvem der har retten til den lille Hans Ø ud for det nordvestlige Grønland og dermed retten til de undersøiske områder.

- At gøre fremskridt på vore tilbageværende grænsespørgsmål vil være en topprioritet, siger Lawrence Cannon.

- Vi er også begyndt at forhandle med USA og Danmark om de tilbageværende omstridte grænser i Beauforthavet og ved Hans Ø, siger Cannon.

Han lover, at Canada vil overholde FN's Havretskonventions deadline i 2013 og aflevere dokumenter, der kan understøtte landets krav på undersøiske områder i Arktis.

Canada har øget sin militære tilstedeværelse i Arktis. Blandt andet foranlediget af, at Rusland har øget sin og demonstrativt plantet et flag på Nordpolens havbund.

De direkte involverede i Arktis - Canada, USA, Rusland og Norge - sendte i marts deres udenrigsministre til et topmøde i Canada. Det var ved den lejlighed, at udenrigsminister Lene Espersen meldte afbud, fordi hun skulle holde ferie med familien på Mallorca.

Canada og Danmark var i mange år enige om at være uenige om, hvem Hans Ø tilhører. Men konflikten blussede op, da Canada i 2004 gennemførte militærøvelser ved Hans Ø.

Facebook
Twitter