Canadier anholdt i Kina før retsmøde i Huawei-sag

Kina har truet med alvorlige konsekvenser, og måske er de allerede begyndt.

En kinesisk turist er mødt frem ved en domstol i Vancouver for at støtte Huawei-chefen Meng Wanzhou. (Foto: © DAVID RYDER, Scanpix)

Den tidligere canadiske diplomat Michael Kovrig er blevet anholdt i Kina.

Det bekræfter Canadas minister for offentlig sikkerhed, Ralph Goodale, der udtrykker "stor bekymring" over situationen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Michael Kovrig har tidligere været ansat ved Canadas repræsentationer i Beijing og Hong Kong. Han arbejder i dag som ekspert for organisationen International Crisis Group.

Nyheden om anholdelsen kom få timer før, at finansdirektøren for den kinesiske telegigant Huawei, Meng Wanzhou, endnu engang havde et vigtigt retsmøde ved en domstol i Vancouver i Canada. Her skal hun for tredje dag i træk forsøge at overbevise en dommer om, at hun kan løslades mod kaution.

Meng Wanzhou blev anholdt i lufthavnen Vancouver 1. december på begæring fra USA, hvor hun er mistænkt for at have været med til at bryde USA's sanktioner mod Iran.

Kina truer

Det vides endnu ikke, om anholdelsen i Kina har noget med Huawei-chefen at gøre. Men tidligere i dag sagde Kinas udenrigsministerium - uden at nævne Meng Wanzhou ved navn - at man aldrig vil se passivt til, hvis kineseres rettigheder bliver krænket, mens de opholder sig i udlandet.

Kina har truet med alvorlige konsekvenser, med mindre finansdirektøren, som er datter af Huaweis grundlægger, blev løsladt øjeblikkeligt.

Eksperter har forudset, at kineserne vil gøre gengæld - og noget tyder på, at de allerede er gået i gang.

Apple i problemer

Den statskontrollerede kinesiske avis Global Times skriver ifølge BBC, at "Washingtons forsøg på at kvæle Huawei vil underminere sig selv," og "vil isolere USA fra fremtidens digitale økonomi."

Særligt den sidste sætning vil være ubehagelig læsning for amerikanske teknologiselskaber - primært Apple - som får 20 procent af sine indtægter fra Kina, hvor selskabet samtidig har henlagt store dele af sin produktion.

Så sent som i går forbød en kinesisk domstol salget af ældre Iphone-modeller på det kinesiske marked i en patentsag.

Igen ved vi ikke, om forbuddet har noget med anholdelsen i Canada at gøre. Men afgørelsen var overraskende, siger analytikere, der ikke kan lade være med at studse over timingen.

Trump: Stor nyhed på vej

Hele konflikten om Huawei bliver ikke mindre betændt af, at USA og Kina står midt i en handelskrig, hvor telegiganten og dens finanschef ikke kan undgå at blive en brik.

Derfor var det ret overraskende, at den amerikanske præsident Donald Trump i dag kunne meddele på Twitter, at forhandlinger mellem de to parter har været "meget produktive", og at "vigtige nyheder" var på vej.

Trump har ikke uddybet, hvad nyhederne handler om, men præsidentens rådgiver Kellyanne Conway har antydet, at Kina kan være på vej til at sænke tolden på importerede biler fra USA.

1. december blev USA og Kina enige om ikke at forværre handelskrigen med nye toldstigninger i 90 dage for at give plads til forhandlinger.