Canadiere i kø for lovlig cannabis: Meget billigere end det sorte marked

Fra i dag af kan man lovligt købe cannabis i Canada.

I Newfoundland i det helt østlige Canada stod folk i kø foran butikkerne kort før midnat natten til onsdag. Det var dog hverken nye smartphones eller vanvittige tilbud, der havde tiltrukket canadierne.

Det var derimod chancen for at købe cannabis - helt lovligt.

Fra i dag kan man nemlig lovligt købe cannabis i det nordamerikanske land, der er det kun andet land i verden til at legalisere rusmidlet. Beslutningen er blevet positivt modtaget, fortæller Marianne Stenbæk, der er professor på det canadiske universitet McGill i Montreal. Hun er dansker, men har boet i Canada i mange år.

- Reaktionen har været meget positiv. Meningsmålinger viser, at omkring 70 procent er glade for det. Jeg tror ikke, at alle vil gå ud og ryge i morgen, men man ville ikke have det her store, sorte marked længere, fortæller hun.

Flere butikker holdt midnatsåbent i dagens anledning. (Foto: © Chris Wattie, Scanpix)

Stort, sort marked

Allerede i 2001 blev medicinsk cannabis lovligt i Canada, men premierminister Justin Trudeau annoncerede i juni, at det ville være lovligt at købe og ryge en joint - en fed - fra dags dato for fornøjelsens skyld, efter at forslaget var blevet stemt igennem i senatet.

- Trudeau ville meget gerne indfri et af sine valgløfter. Og det blev at udrydde det store, sorte og kriminelle marked, som tjener stort på at sælge cannabis. Nogle gange sælger de et produkt, der ikke er så rent, som det bude være, siger Marianne Stenbæk.

- Der er endda nogen, der siger, at produktet nogle gange er blandet med heroin eller kokain, for at folk kan blive endnu mere afhængige af sådanne stoffer. Det vil man selvfølgelig gerne udrydde.

25 kroner for et gram

Cannabis blev lovliggjort i Uruguay i december 2013 som det første land i verden, men flere andre steder, har man siden da kunnet se en opblødning omkring det. I USA har flere delstater lovliggjort det, mens flere lande - som Danmark - forsøger sig med cannabis til medicinsk brug.

Derfor er det relativt ubeskrevet, hvordan man bedst afsætter det, når det ikke skal sælges fra boder i fristæder. Og netop dette er der også lidt forvirring om i Canada.

I Toronto samledes flere i en lokal koncertsal for at fejre, at klokken slog midnat, og at cannabis derfor var lovligt. (Foto: © Ian Willms, Scanpix)

- Det varierer fra provins til provins og territorie til territorie, hvordan man sælger det. I Montreal åbner her til morgen tre butikker, der vil sælge cannabis. Det er nogle af de første af i alt omkring 150 butikker, der åbnes i løbet af første år, fortæller professoren.

- Canadiske medier har besøgt nogle af dem, og det er meget fine og flotte butikker med tydelige beskrivelser af, hvad man køber, hvor det kommer fra og mere.

Priserne bliver også konkurrencedygtige ifølge Marianne Stenbæk. Det billigste kommer således til at koste omkring 25 kroner for et gram, mens de dyreste når op i flere hundrede kroner. Og der bliver både solgt frisk, tørret og som olie.

Ifølge Deloitte vil salget af cannabis sandsynligvis overstige 7 milliarder dollars i løbet af første år i Canada. Det svarer til over 45 milliarder danske kroner.