Canadiske indfødte kræver svar efter fund af massegrav med børn

En grav med 215 børnelig ved en skole for oprindelige folk har fået grupper til at kræve undersøgelser.

Ved stedet for den tidligere skole er der blevet lagt blomster, mokkasiner og opsat en mindetavle, i dagene efter at fundet af massegraven kom frem. (Foto: Cole Burston © Ritzau Scanpix)

Oprindelige folk i Canada opfordrer til en national indsats for at få undersøgt særlige kostskoler for mulige massegrave.

Det sker, efter at der torsdag i sidste uge blev opdaget en massegrav med de jordiske rester af 215 børn ved Kamloops Indian Residential School.

Nogle af børnene var ned til tre år gamle, og fundet skabte chok landet over.

Derfor er det på tide, at regeringen får skabt klarhed, mener Perry Bellegarde, som leder organisationen Assembly of First Nations, der repræsenterer nogle af Canadas oprindelige folk.

- De overlevende efter disse skoler har fortalt om dette igennem mange år, men ingen ville tro på, at der fandtes disse gravsteder, at børn forsvandt, og at børn døde og blot blev afskaffet, siger Bellegarde til det canadiske medie CBC.

- Ingen ville tro på de overlevendes historier.

Han uddyber ifølge mediet The Globe and Mail, at "de overlevende og deres familier fortjener at kende sandheden".

Billedet her, som er udleveret af det Nationale Center for Sandhed og Forsoning ved Manitoba Universitet, viser børn fra Kamloops Indian Residential School i Kamloops i 1937. Det var ved denne skole, at massegraven blev fundet. (Foto: NATIONAL CENTER FOR TRUTH AND RE © Ritzau Scanpix)

Skulle vende egen kultur ryggen

Det var Tk'emlúps te SecweÌpemc-folket, der torsdag oplyste, at det havde fundet massegraven ved Kamloops Indian Residential School, der engang var Canadas største skole af sin slags.

Skolen var en del af et særligt system i Canada, hvor børn af oprindelige canadiere blev tvangsfjernet fra deres forældre og indskrevet på kostskoler. Formålet var, at de skulle aflære deres egne sprog, vende deres egen kultur ryggen og i stedet tilegne sig vestlig kultur, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Skolerne fandtes i årene 1831 til 1996.

En undersøgelseskommission fandt i 2015, at der havde været overgreb, fejlernæring og voldtægter på skolerne og kaldte systemet et "kulturelt folkedrab".'

- Disse tiltag var del af en sammenhængende politik, der gik ud på at udslette de oprindelige befolkninger som særegne folk og assimilere dem ind i den canadiske mainstream mod deres vilje, lød det blandt andet i kommissionens konklusion.

150.000 børn tvangsfjernet

Kommissionen fandt, at mindst 4.100 børn mistede livet efter overgreb og vanrøgt på skolerne. Det reelle tal menes dog at være meget højere.

Ifølge CBC opererede mindst 130 af den slags skoler i Canada, og omkring 150.000 børn af oprindelige folk har igennem årene været indskrevet på en sådan skole. På Kamloops Indian Residential School kunne der gå op til 500 børn ad gangen.

Børn fra Kamloops Indian Residential School in Kamloops, British Columbia, Canada, fotograferet i 1931. (Foto: NATIONAL CENTER FOR TRUTH AND RE © Ritzau Scanpix)

Officielle opgørelser melder kun om 50 dødsfald på skolen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Premierminister Justin Trudeau har tilkendegivet, at det "er en vigtig del af at kende sandheden" at foretage udgravninger ved skolerne.

/ritzau/