Cannabis skaber vækst i Colorado

Siden den amerikanske stat Colorado legaliserede cannabis, har man oplevet stor økonomisk vækst. Ejendomspriserne er på himmelflugt, arbejdsløsheden falder og statens skatteindtægter er stigende.

Der er en øredøvende larm i den store hal. Lyden kommer fra de kæmpestore lamper, der forsyner hundredvis af cannabisplanter med lys. Der hænger en tung, sød lugt i rummet, og lamperne varmer rummet op til saunaagtige tilstande.

Vi er i en anonym fabrikshal i et industrikvarter i Denver. En af byens største forhandlere og producenter af cannabis dyrker flere hundrede kilo cannabis her hver måned. To mænd i hvide kitler går rundt mellem planterne, vander dem og giver dem gødning.

Sexede industriejendomme

Ejendomsmægler Jason Thomas viser rundt. Han har svært ved at følge med efterspørgslen på egnede varehuse, hvor byens producenter kan dyrke de populære planter.

- Det er ligesom at dyrke penge på træerne, siger Jason Thomas, der er direktør i Avalon Realty Advisors.

- Butikkerne kan ikke følge med, fordi producenterne ikke kan lave nok cannabis, fortæller han.

I Colorado er det nu også muligt at trække cannabis i en automat. Den bruger biometriske data til at identificere kunderne. (Foto: AMERICAN GREEN © Scanpix)

Jason Thomas og flere andre ejendomsmæglere melder om firedobbelte priser på erhvervsejendomme. Før 1. januar, da cannabis blev legaliseret, kostede et industrilokale typisk 200 kroner pr. kvadratmeter. Nu koster det over 800 kroner.

- Legalisering af cannabis har gjort det sexet at skrive om industriejendomme. Priserne er gået gennem taget, siger Steve Raabe, der er erhvervsreporter på den lokale avis, Denver Post.

Vækst på flere måder

Historien om lovlig cannabis er blevet en historie om økonomisk vækst. Det er de færreste, der havde set så store økonomiske muligheder i cannabis.

Alene el-regningen i fabrikshallen siger det meste. Planterne i hallen, der er på størrelse med en dansk parcelhusgrund, bruger strøm for over 30.000 kroner om måneden. Og producenten fortæller, at de konstant udvider, bygger om og til. Det skaber job til lokale entreprenører.

Samtidig skaber industrien arbejdspladser, og hoteller og restauranter melder om stigende indtjening, fordi folk fra hele verden kommer til Colorado - og især til hovedstadsområdet i og omkring Denver.

- Det skaber job, salg og skatteindtægter, siger erhvervsjournalisten Steve Raabe.

Beregninger tyder på, at branchen kommer til at omsætte for over tre milliarder kroner årligt - statens skatteindtægter kommer til at stige med knap en milliard.

- Pengene fra cannabis-branchen flyder videre ud i økonomien og er med til at skabe vækst, siger Jason Thomas.

Bekymring for byens image

Byens handelskammer, der repræsenterer Denvers erhvervsdrivende, var oprindelig bekymret for Denver og Colorados image og ry. De ønskede ikke, at byen skulle blive berømt som USAs cannabis-hovedstad.

I Colorado er det nu også muligt at trække cannabis i en automat. Den bruger biometriske data til at identificere kunderne. (Foto: Oliver Routhe Skov © DR)

Men direktøren, Kelly Brough, fortæller, at man efterhånden har accepteret, at legaliseret cannabis er kommet for at blive. Lige nu kigger de øvrige amerikanske stater på Colorado og Denver. Og hvis det viser sig at blive en succes, forventes en række stater at følge Colorados eksempel.

- Nu da andre ser ud til at følge efter os, er vi optagede af at gøre det rigtigt og gøre det ordentligt, siger Kelly Brough. Hun hjælper virksomheder og arbejdsgivere med at håndtere den nye lovgivning.

Facebook
Twitter