Caribien gør skaderne op efter Sandy

Mindst 69 mennesker er døde i seks lande. Haiti er hårdest ramt, hvor 200.000 står hjemløse.

Sandy er gået hårdest udover Haiti, der er det fattigste land i Mellemamerika. Store dele af befolkningen slikker stadig sårene efter jordskælvet i 2010, og nu står 200.000 mennesker hjemløse som følge af det ekstreme uvejr. (Foto: SWOAN PARKER © Scanpix)

Superstormen Sandy er aftagende, og amerikanerne på østkysten kan efterhånden begynde at danne sig et overblik over skadernes omfang.

Men i de caribiske lande har man haft et par dage til at kaste et blik på ødelæggelserne, og det er ikke noget kønt syn.

Mindst 69 mennesker er døde i seks forskellige lande, skriver The Guardian, og man arbejder på at begrave døde, skaffe tag over hovedet til dem, der har mistet deres hjem og opgøre de økonomiske konsekvenser.

Haiti hårdest ramt

Sandy er gået hårdest udover Haiti, der er det fattigste land i Mellemamerika. Selvom Haiti ikke lå direkte på Sandys vej, er der alligevel 52 bekræftede dødsfald og 12 andre meldes savnet. Det skyldes ikke mindst skrøbelige bygninger, der blev udsat for mudderskred og oversvømmelser.

Befolkningen på Haiti har efterhånden mærket deres del til naturkatastrofer. Mange slikker stadig sårene efter jordskælvet i 2010, og nu står Haiti over for endnu en potentiel humanitær katastrofe.

200.000 mennesker er hjemløse, og kun 17.000 af dem har fået midlertidigt tag over hovedet, oplyser regeringen i hovedstaden Port-au-Prince.

Premierminister Laurent Lamothe har tænkt sig at bede om nødhjælp fra det internationale samfund, fordi landets økonomi er blevet hårdt ramt. Premierministeren advarer om mangel på mad, fordi landbruget er blevet hårdt ramt af det voldsomme uvejr.

Genopbygning på Cuba vil tage flere år

Den cubanske avis Granma rapporterer om 11 døde og skader på 137.000 hjem. Det vil tage årevis at komme sig efter skaderne, skriver avisen.

Værst ser det ud i byen Santiago, hvor skoler, hospitaler, kirker og mange hjem er blevet beskadiget. Mandag var mange områder stadig uden rindende vand og elektricitet.

Cubas afgrøder har også taget skade, især kaffeplantagerne er blevet hårdt ramt på et tidspunkt, hvor høsten ellers skal finde sted.

Andre lande i regionen er også ramt. Jamaica, Den Dominikanske Republik, Puerto Rico og Bahamas er alle blevet ramt, men ikke i samme omfang som Haiti og Cuba.

Facebook
Twitter