Carolina vil ind i svensk politik, fordi hendes søn er blevet skuddræbt

I 2016 blev Carolinas yngste søn dræbt, nu stiller hun op til kommunalvalget i Stockholm.

Carolina Sinisalos to sønner blev i 2016 skudt lige foran familiens opgang. Den yngste blev dræbt, den ældste blev lam i benene. (Foto: © Torben Madsen)

Det er nu seks år siden, at en maskeret mand skød og dræbte hendes søn Robin uden for familiens hjem i Akalla ved Stockholm-forstaden Rinkeby. Robin var lige fyldt 15 år. Han stod mellem mundingen af pistolen og sin fem år ældre bror Alejandro. Broderen, der altså var det egentlige mål for skuddene, blev også ramt og er i dag lam fra livet og ned.

Nu vil Carolina Sinisalo gøre en forskel for familier som sin egen; familier martret af bandekriminalitet og ikke mindst familier, der savner retfærdighed - her seks år efter er mordet stadigt ikke opklaret.

- Sagen blev henlagt efter bare 10 måneder. For der var ingen spor af gå efter. Det var ligesom, det aldrig var sket, siger Carolina Sinisalo til DR Nyheder.

Mange skuddrab i Sverige bliver aldrig opklaret. Ved drab, som ikke har relation til bandemiljøet, ligger opklaringsprocenten på omkring 90 i Sverige. Men næsten alle skuddrab i Sverige er banderelaterede, og så er opklaringsprocenten meget lavere.

I takt med antallet af skyderier i kriminelle miljøer har været stigende de seneste år, har mængden af opklarede sager været tilsvarende faldende på landsplan. I 2020 var opklaringsprocenten i skuddrabssager 26 ifølge tal fra politiet.

Der har i år til dato været 254 skyderier og 47 skuddrab, hvilket er en tangering af det højeste antal skuddrab nogensinde vel at mærke på et helt år, og vi er kun i september måned.

Og med det in mente stiller Carolina Sinisalo nu op til kommunalvalget i Stockholm for Socialdemokraterna.

Carolina Sinisalo var ikke hjemme, da hendes sønner blev skudt den 19. januar 2016, men det var hendes datter Diana.

- De (Robin og Alejandro, red.) skulle ned og ryge, og så to minutter efter hører jeg høje smæld. Jeg løber ned til indgangen, og der ser jeg Robin ligge uden for døren. Han ligger der bare, husker Diana i dag.

Diana Sinisalo var hjemme den dag hendes to brødre blev skudt. Den ene døde, den anden er i dag lam fra livet og nedefter. (Foto: © Torben Madsen)

- Jeg ved, at han (Robin, red.) vil have, at jeg skal være her – at jeg skal være en stemme (i debatten, red.) - og kommer jeg ind, som jeg håber på, så får vi en helt anden stemme her. Jeg er opvokset i Rinkeby, jeg har set udviklingen, jeg har set, hvad der er sket, og hvad der er blevet taget fra os. Og noget må gøres. Vi kan ikke se til, at unge dræber hinanden. Det går ikke.

Carolina (tv.) og datteren Diana Sinisalo husker tilbage til januar 2015, hvor den dengang 15-årige Robin blev skuddrabt foran familiens opgang. (Foto: © Torben Madsen)