Castro siger sit sidste farvel på revolutionhærens rute

Cubas mangeårige leder skal bisættes på sin egen og revolutionens fødeegn.

Fidel Castros aske bliver ført af den rute, som revolutionshæren tog til Havana, da de havde sejret over Batistas hær. Vejen går blandt andet forbi Santa Clara, hvor landets hovedmonument for Ché Guevara er. (Foto: ROBERTO SALAS © Scanpix)

Fidel Castro bliver bisat 4. december på kirkegården Santa Ifigenia, der ligger i Santiago de Cuba i den sydlige del af landet.

Det skriver Organisationskomiteen i en pressemeddelelse på det statslige nyhedsmedie Granma.

Stedet er valgt af flere grunde. Det var på den egn Fidel Castro blev født i 1926, og netop i Santiago fik revolutionen sin begyndelse under oprørernes - godt nok mislykkede - storm på Moncada-kasernen i 1953.

- Det giver perfekt mening. Det er en storslået gestus, at man fører hans aske tilbage til hans fødeegn og til den provins, hvor hele det revolutionære projekt blev født med stormen på Moncada-kansernen, siger Dines Boertmann, der er journalist på DR's udlandsredaktion og gennem mange år har dækket Cuba.

Landesorg i ni dage

Det cubanske styre har frem til bisættelsen 4. december erklæret landesorg. Det betyder, at alle offentlige arrangementer - som koncerter og sportsbegivenheder - aflyses, statslige bygninger og militære anlæg skal flage på halvt, og radio og tv skal lægge et program, der ifølge pressemeddelelsen skal være "informativt, historisk og patriotisk."

Op til bisættelsen bliver der derudover holdt forskellige ceremonier rundt i landet, hvor cubanerne kan komme og "vise deres respekt og underskrive det højtidlige løfte om at fuldføre revolutionens koncept, sådan som det blev udtrykt af vores historiske leder i maj 2000 til også i fremtiden at fastholde hans ideer og vores socialisme".

Forbi resterne af Ché

Fidel Castros aske vil 30. november blive ført mod Santiago ad den rute, som revolutionshæren tog til Havana, da de havde sejret over den tidligere diktator Fulgencio Batista i januar 1959. Sejroptoget, som havde Fidel i spidsen, går også under navnet 'Frihedskaravanen'.

De vil blandt andet komme forbi Santa Clara, hvor det er meget sandsynligt, at asken vil blive ført forbi byens berømte monument for en af landets andre store revolutionshelte Che Guevara, forklarer Dines Boertmann.

- Der er der, Che Guevaras rester ligger. Og det var også i den by, at Che Guevara vandt de afgørende sejre over Batistas hær, som endte med at knække rygraden på den. Så det er et afgørende sted for revolutionen, siger han.