Castros gamle kampfælle er død

Juan Almeida Bosque, Castros sorte ven, kammerat og kampfælle, der blev Cubas vicepræsident, er død. Cuba har erklæret søndag for sørgedag.

Juan Almeida Bosque var en af Fidel Castros tætteste allierede fra revolutionen i Cuba. Her fotograferet med Cubas præsident Raúl Castro (th.). (Foto: Claudia Daut © Scanpix)

En af Fidel Castros tætteste allierede fra revolutionen i landet, Cubas vicepræsident, Juan Almeida Bosque, er død, oplyser cubanske medier. Han blev 82 år.

Almeida var en af de stærkeste personligheder i den gruppe, der under Castros ledelse iværksatte den kommunistiske revolution i Cuba i 1950'erne. Han var ved Castros side under hele felttoget, der endte med magtovertagelsen i 1959.

Et visuelt symbol

Almeida bestred siden 1959 en række fremtrædende poster i Cubas kommunistparti og regering. Han var sideløbende både forfatter og komponist.

Som en sort mand i det racemæssigt blandede Cuba, var Almeida et vigtigt, visuelt symbol på et brud med fortiden, især i 1950'erens Cuba, hvor racisme og diskrimination var udbredt. Hans tætte forhold til Castro har i årtier været et tegn på afrikansk-cubanernes adgang til magt og indflydelse i det kommunistiske Cuba.

Søndag sørgedag

Cubas regering har erklæret sørgedag søndag til ære for Almeida. Hans død er en påmindelse om, at Cubas gamle garde ikke bliver yngre med årene.

Præsident Raul Castro er i dag 78 år. Hans bror Fidel Castro, som trådte tilbage fra præsidentposten i februar sidste år, er fem år ældre.

FacebookTwitter