Tema Catalonien

Catalanere for selvstændighed hæver deres penge

"Summen af vores individuelle handlinger kan ændre alt", hedder det i opfordring fra separatister.

To bevægelser i Spanien opfordrede i går indbyggerne i Catalonien til at tømme bankerne i regionen for kontanter. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Catalanske separatister strømmer i dag til hæveautomaterne for at trække penge ud af bankerne i en protest mod den centrale regering og mod banker, som har flyttet deres hovedkvarterer væk fra den spanske region under den nuværende krise.

Nogle foretager symbolske hævninger og trækker 155 euro ud. Beløbet refererer til artikel 155 i den spanske forfatning, som centralregeringen er ved at tage i brug for at ophæve catalanernes selvstyre. Beløbet svarer til omkrig 1153 kroner.

Andre hæver 1714 euro med reference til året 1714, som har stor symbolsk betydning for separatister. Årstallet henviser til Barcelonas fald under kong Filip V, som i det år fratog oprørske regioner deres rettigheder.

- Det er en måde at protestere på. Vi ønsker hverken at skade Cataloniens eller Spaniens økonomi, siger Roser Cobos. Han er en 42-årig advokat, som fredag formiddag hævede 1714 euro (omkring 12.760 kroner) i en bank i Barcelona.

En del menneske står i kø ved hæveautomater på en central boulevard i Barcelona sent fredag formiddag. En automat på boulevarden er allerede gået ned.

To bevægelser i Spanien opfordrede i går indbyggerne i Catalonien til at tømme bankerne i regionen for kontanter.

Den Catalanske Nationale Forsamling, ANC, og bevægelsen Omnium Cultural opfordrede folk til hæve så mange penge som muligt i bankerne i dag.

Initiativet er også en protest mod, at begge organisationernes ledere, Jordi Sànchez og Jordi Cuixart, blev varetægtsfængslet mandag.

/ritzau/Reuters