Catalansk ekspræsident løsladt efter overgivelse til de belgiske myndigheder

Carles Puigdemont har overgivet sig til myndighederne i Belgien, men er dog blevet løsladt igen.

Puigdemont nægter at blive udleveret. (Foto: Kenzo Tribouillard © Scanpix)

Den catalanske ekspræsident Carles Puigdemont overgav sig i går til myndighederne i Belgien, oplyser Puigdemont selv. Det sker, efter at Spaniens højesteret har udstedt en arrestordre på ham.

Da Puigdemont tidligere i dag blev stillet for en dommer, nægtede han dog at lade sig udlevere til Spanien, og kort efter retsmødet blev Puigdemont så ifølge den spanske avis El Pais løsladt.

- Jeg stillede mig i går formiddag til rådighed for de belgiske myndigheder. Politiet førte mig for en dommer, der har løsladt mig og netop har dikteret betingelserne for min frihed, sagde Puigdemont, da han kom ud fra retsbygningen.

Løsladelsen er betinget af flere restriktioner, blandt andet skal han oplyse sin adresse og sine aktiviteter, ligesom det kræver en særlig tilladelse, hvis han vil forlade landet.

Anklaget for tilskyndelse til oprør

Puigdemont er ikke blevet informeret om, hvornår han igen vil blive indkaldt af Belgiens anklagemyndighed til eventuel udlevering til Spanien, men processen kan ifølge El Pais tage flere måneder.

Der blev for nylig udstedt en europæisk arrestordre på ham. Det skete samtidig med, at flere andre catalanske ledere blev idømt lange fængselsstraffe.

Bliver Puigdemont udleveret til Spanien, vil han blive anklaget for tilskyndelse til oprør og misbrug af offentlige midler.

Siden dommene har der været flere voldsomme demonstrationer i Cataloniens hovedstad, Barcelona. Og i dag er byen stort set lammet som følge af en generalstrejke.

Stod i spidsen for "ulovlig" folkeafstemning

Puigdemont stod som præsident i spidsen for en omstridt folkeafstemning om Cataloniens løsrivelse fra Spanien i efteråret 2017.

På baggrund af den omstridte afstemning erklærede han i oktober 2017 Catalonien for selvstændigt.

Det blev dog underkendt af regeringen og forfatningsdomstolen i Spanien, der opløste selvstyret i regionen og udstedte en arrestordre på Puigdemont og andre catalanske ledere.

I slutningen af oktober 2017 tog Puigdemont i eksil for at undgå at blive anholdt. Herfra kunne kan ikke blive valgt som regeringsleder igen. Han startede efter sin flugt med at være i Tyskland, men den seneste tid har han opholdt sig i Belgien.

I juli 2018 valgte den spanske højesteret at droppe arrestordren. Men efter dommene blev den altså genindført.

Artiklen er opdateret 13:20 med info om Puigdemonts løsladelse.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter