Catalonien: 90 procent stemmer for løsrivelse fra Spanien

42,3 procent af de stemmeberettigede vælgere deltog i søndagens omstridte afstemning i Catalonien.

Over 800 mennesker meldtes søndag aften kvæstet efter sammenstød med politiet ved valgsteder. (Foto: © Susana Vera, Scanpix)

90 procent af de afgivne stemmer ved søndagens omstridte afstemning i Catalonien støtter en løsrivelse fra Spanien.

Det viser de foreløbige optællinger ifølge regionalregeringen i Catalonien.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

En talsmand for Cataloniens regering oplyser, at 2,02 millioner cataloniere har stemt "ja" til spørgsmålet; "ønsker du, at Catalonien bliver en selvstændig stat i form af en republik".

Talsmanden oplyser ved samme lejlighed, at 2,26 millioner mennesker afgav deres stemme. Det svarer til en valgdeltagelse på 42,3 procent.

Folkeafstemningen var på forhånd erklæret ulovlig af den spanske regering og højesteret.

Politiet forsøgte ved en række valgsteder at fjerne valgbokse og stemmesedler og forhindre folk i at komme ind og stemme, skriver AP.

Over 800 mennesker meldtes søndag aften kvæstet efter sammenstød med politiet ved valgsteder.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, erklærede søndag aften, at der ikke har fundet en folkeafstemning sted i Catalonien, men et angreb på retsstaten.

Rajoy oplyser, at han har indkaldt partierne i parlamentet for at drøfte den krise, som afstemningen i Catalonien har udløst.

Den catalanske præsident, Carles Puigdemont, sagde tidligere på aftenen, at Catalonien nu har retten til at blive en uafhængig stat.

- Med denne håbets dag og lidelser har Cataloniens borgere vundet retten til en uafhængig stat i form af en republik, sagde han.

/ritzau/