Cataloniens parlament vedtager folkeafstemning om selvstændighed

Spaniens regering vil ikke acceptere en afstemning om løsrivelse fra Spanien 1. oktober.

Et flertal i parlament har stemt for en lovpakke, der bringer Catalonien nærmere en løsrivelse. (Foto: lluis Gene © Scanpix)

Delstatsparlamentet i Barcelona har endeligt vedtaget en lovpakke om at sende spørgsmålet om selvstændighed for Catalonien til folkeafstemning 1. oktober.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men regeringen i Madrid vil ikke acceptere en sådan folkeafstemning. Den har forsøgt at bremse onsdagens afstemning via landets forfatningsdomstol.

Det var ventet, at lovforslaget ville blive vedtaget. Et flertal af medlemmer i parlamentet støtter løsrivelse.

- Hvad der sker i Cataloniens parlament er pinligt. Det er skammeligt, sagde Spaniens vicepremierminister, Saenz de Santamaria, tidligere onsdag.

Tekst: Maya Nissen Grafik: Mie Hvidkjær

Planen om en folkeafstemning har skabt en dyb kløft mellem Catalonien og regeringen i Madrid. Spaniens forfatning forbyder en sådan afstemning.

De centrale myndigheder har hele tiden sagt, at de vil forhindre folkeafstemningen.

Målinger siger lille flertal for at blive

Samlingen i Cataloniens parlament har to gange tidligere forhindret den kontroversielle lovpakke. Medlemmer af oppositionen gik imod flertallet, som ønsker uafhængighed.

De fik møder udsat ved at henvise til procedurefejl. Cataloniens selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, er fortaler for løsrivelse fra Spanien.

Meningsmålinger viser et lille flertal for, at Catalonien bliver i Spanien.

I 2014 holdt regionen også en folkeafstemning. Forfatningsdomstolen sagde på forhånd, at den ville være et brud på spansk lov. Derfor holdt man i Catalonien en symbolsk afstemning.

Over 80 procent sagde ja til selvstændighed. Men under 40 procent af vælgerne deltog.

/Ritzau/

Facebook
Twitter