Cataloniens præsident skal afklare regionens fremtid

Spansk regeringschef har givet Catalonien frist til klokken 10 til at afklare, om regionen har revet sig løs.

Carles Puigdemont har tidligere sagt, at Catalonien ville "blive en uafhængig stat". (Foto: © PAU BARRENA, Scanpix)

Præsidenten for den selvstyrende spanske region Catalonien, Carles Puigdemont, ventes mandag morgen at komme med en vigtig meddelelse, der skal afklare fremtiden for den catalanske region.

Mandag klokken 10.00 er præsidenten fra den spanske centralregering således afkrævet svar på, om Catalonien har erklæret sig for en selvstændig republik.

Udmeldingen kommer i kølvandet på en catalansk afstemning om løsrivelse fra Spanien for godt to uger siden. Ifølge de regionale myndigheder var 90 procent af de afgivne stemmer et "ja" til at løsrive sig.

Blot 43 procent af indbyggerne deltog dog i afstemningen, som Spanien på forhånd havde erklæret forfatningsstridig.

Selvstyrende region

Umiddelbart efter catalanernes "ja" udtalte Carles Puigdemont, at Catalonien ville "blive en uafhængig stat". Efter sin tale underskrev han også det, der lignede en selvstændighedserklæring for rullende kameraer.

Senere sagde han dog, at han havde suspenderet sin beslutning og først ville komme med en officiel udtalelse senere. Det skete for at gøre plads til forhandlinger med regeringen i Madrid.

Regeringen under ledelse af premierminister Mariano Rajoy har siden meddelt Cataloniens regering, at den nu vil vide, om den delvist selvstyrende region faktisk har erklæret sig for selvstændig eller ej.

Det er den beslutning, som Rajoy har bedt den catalanske præsident om at tage. Og fristen for meddelelsen er altså sat til mandag klokken 10.00

Hvis Carles Puigdemont erklærer selvstændighed, får han endnu tre dage til at ændre beslutningen.

Den spanske regering har mulighed for at iværksætte forfatningens paragraf 155. Den åbner for, at regeringen sætter Cataloniens selvstyre ud af kraft, hvis selvstændighedserklæringen står ved magt.

/ritzau/