Cataloniens separatistleder: Lad mig komme tilbage til Spanien

Carles Puidgemont vil trods en arrestordre stille op som regional præsident.

- Jeg er præsidenten af den regionale regering, og jeg vil forblive præsident, hvis den spanske stat respekterer afstemningens resultat, lyder det fra Carles Puigdemont. (Foto: ERIC VIDAL © Scanpix)

Lad mig komme tilbage til Spanien.

Sådan lyder bønnen til den spanske regering fra Cataloniens separatistleder, Carles Puigdemont, der i øjeblikket befinder sig i Belgien, hvor han har søgt tilflugt, siden Spaniens regering udstedte en arrestordre på ham i oktober.

Arrestordre eller ej, så ønsker Carles Puigdemont at komme til Spanien til åbningen af Cataloniens parlament den 23. januar, hvor han vil være regionens næste præsident, siger han i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg vil tilbage til Catalonien så hurtigt som muligt. Jeg vil gerne tilbage med det samme. Det ville være gode nyheder for Spanien, siger han.

Carles Puigdemont var leder i Cataloniens selvstyre indtil oktober, hvor han fik de spanske myndigheder på nakken, da regionen i starten af oktober afviklede en ulovlig folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien, og separatistlederen erklærede Catalonien for uafhængigt den 27. oktober.

Genvalgt som præsident

Det fik den spanske premierminister, Mariano Rajoy, til at afsætte Carles Puigdemont og resten af hans regering i Catalonien øjeblikket for så at tage kontrollen i regionen.

For at bløde op for den politiske krise, havde den spanske regering iværksat et regionalvalg i Catalonien, der blev afholdt tidligere på ugen.

Ved valget løb Cataloniens uafhængigedsfortalere, bestående af tre partier med 70 pladser i det 135 pladser store regionale parlament, med sejren. Samtidig blev Carles Puigdemonts parti, Juntsxcat, det næststørste parti med lidt under 22 procent af stemmerne - kun overgået af unionistpartiet Ciudadanos.

Som leder af det største separatistparti ser Carles Puigdemont det derfor som helt naturligt at vende tilbage til Catalonien, når parlamentet åbner.

- Hvis jeg ikke får tilladelse til at blive taget i ed som præsident, vil det være en kæmpe afvigelse fra det spanske demokratiske system, siger han til Reuters, og fortsætter:

- Jeg er præsidenten af den regionale regering, og jeg vil forblive præsident, hvis den spanske stat respekterer afstemningens resultat.