Centerpartiet: Nej tak til Stefan Löfven som svensk statsminister

Forhandlingerne mellem svenske Socialdemokraterne og Centerpartiet om en regering er slået fejl.

Centerpartiets partileder, Annie Lööf, afviser Stefan Löfven som ny statsminister i Sverige. (Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT © Scanpix)

I Sverige har politikerne prøvet i tre måneder. Igen og igen.

Men selv nu, månedsvis efter det svenske valg, ser det stadig ud til, at det er vanskeligt at få sat en regering sammen.

I øjeblikket forsøger den fungerende statsminister, Socialdemokraternes Stefan Löfven, at skaffe stemmer nok til en ny regering, men det bliver uden opbakning fra det borgerlige Centerpartiet.

Det har leder Annie Lööf netop meddelt på et pressemøde.

- Vi har arbejdet dag og nat for, at det kan lade sig gøre, men resultatet holder ikke til et samarbejde. Vi har besluttet at stemme nej til Stefan Löfven som statsminister, siger Centerpartiets leder, der især fremhævede det, hun betragter som manglende forhandlingsvilje fra Socialdemokraterne.

Hun understreger, at en af de afgørende ting for beslutningen er, at Centerpartiet på ingen måde er villig til at give Venstrepartiet eller Sverigedemokraterne nogen form for indflydelse på regeringen. Men hun ser ingen vilje fra Stefan Löfven til at “kappe båndene til Venstrepartiet og Jonas Sjöstedt (formand, red.)".

- Når vi kigger på Jonas Sjöstedts liste med krav, er alle hans punkter opfyldt, men ikke vores, siger hun.

Ny melding senere i dag

Det er over tre måneder siden, svenskerne gik til valg, og i sidste måned lod det ellers til, at der var bevægelse i det lange regeringsdødvande, da også det borgerlige Liberalernes formand, Jan Björklund, meldte ud, at han var klar at støtte en socialdemokratisk regering på betingelse af, at man fik opfyldt en række krav.

Og det borgerlige parti har endnu ikke bestemt sig for, hvordan man forholder sig til et samarbejde med Socialdemokraterne, skriver Jan Björklund på Twitter.

Stefan Löfven mødes i dag med formanden for den svenske Riksdag, Andreas Norlén, for at orientere om forhandlingerne om en mulig regering.

Det forventes, at Andreas Norlén melder noget ud senere i dag.

Regeringen, der ikke må have et flertal imod sig, kommer tidligst til afstemning onsdag, hvor der også skal stemmes om en kommende finanslov.

Efter valget i september fik Stefan Löfven i slutningen af oktober første gang til opgave at danne en ny regering, men måtte opgive. Nu forsøger han igen, efter at Annie Lööf, som den tredje partileder på to måneder også måtte smide håndklædet i ringen.

Hverken blokken på venstrefløjen eller det borgerlige partisamarbejde i Alliansen formåede efter det svenske valg i september at få den nødvendige opbakning i Riksdagen.

Ingen af partierne har ønsket at samarbejde med det tredjestørste parti, Sverigedemokraterne.

Facebook
Twitter