Centralbank klar med corona-hjælp til den lille caféejer og den store koncern

Mange europæiske virksomheder lider under corona-krisen.

Christine Lagarde, der er formand for Den Europæiske Centralbank, frygter en ny økonomisk krise i Europa. (Foto: © Daniel Roland, Scanpix)

De europæiske lande er allerede blevet ramt hårdt af coronakrisen, og derfor er der brug for en række nye økonomiske tiltag, hvis ikke konsekvenserne skal blive for store for Europa.

Det er budskabet, efter at der i dag har været møde i Den Europæiske Centralbank (ECB).

- Corona har vist sig at være et voldsomt chok for vækstmulighedern i den globale økonomi og for økonomien i eurozonen, lyder det fra Christine Lagarde, der er formand for ECB.

- Selvom det (virusset, red.) kun er af midlertidig karakter, vil det få en betydningsfuld indvirkning på den økonomiske aktivitet. Det vil især forsinke produktionen, fordi forsyningskæderne er blevet afbrudt, og fordi både den hjemlig og den udenlandske efterspørgsel er blevet reduceret, tilføjer hun.

Helt konkret vil ECB, der er centralbanken for de 19 lande, der er med i eurosamarbejdet, i den kommende tid stille ekstra likviditet til rådighed, som bankerne rundt om i medlemslandene kan låne til en meget lav rente.

En del af de penge vil være målrettet små og mellemstore virksomheder, som lige nu kæmper med at holde skruen i vandet.

- Der kan være gode og sunde virksomheder, eksempelvis en restaurant eller en café, som nu ikke har nogen kunder. De skal dog stadigvæk betale varme, husleje og løn til deres ansatte. Men hvis de ikke har nogen penge på bundlinjen, må de ud at låne dem. Eksempelvis med en kassekredit i en bank, forklarer DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- Hvis bankerne føler, at de er pressede, vil de ikke gøre det. Men nu tilbyder ECB altså bankerne penge, som de kan låne videre til de små og mellemstore virksomheder. Om de så vælger at gøre det, ved man ikke. Men ECB gør det muligt for, at den italienske caféejer kan få en kassekredit, siger Ole Ryborg.

Hjælp til store virksomheder

Der er også et nyt tiltag, der er målrettet de store virksomheder, som også kæmper for tiden. Her drejer det sig om penge, der er målrettet virksomhedsobligationer.

- I mange europæiske lande er det udbredt, at store virksomheder udsteder virksomhedsobligationer i stedet for at låne penge i banken. Nu har ECB meddelt, at man fremover vil foretage betydelige opkøb af virksomhedsobligationer for at gøre det billigere for store virksomheder at låne penge gennem at udstede virksomhedsobligationer, fortæller Ole Ryborg.

Til gengæld har ECB ikke valgt at sænke renten, som flere ellers havde forventet, at den ville gøre. Det skal ses i lyset af, at den i forvejen er negativ på minus 0,50 procent.

Christine Lagarde opfordrer dog de europæiske politikere rundt om i medlemslandene til at handle, så krisen ikke bider sig fast. For det er først og fremmest de nationale regeringer og ikke ECB, der ifølge Christine Lagarde kan løse de økonomiske problemer, coronakrisen fører med sig.

- Både regeringer og alle andre institutioner opfordres til at komme med rettidige og målrettede tiltag, så vi kan adressere udfordringerne i forhold til folkesundheden, inddæmme coronavirusset og imødegå de økonomiske konsekvenser, siger hun og tilføjer:

- Det er nødvendigt med et både ambitiøst og koordineret finanspolitisk svar, hvis vi skal støtte virksomheder og lønmodtagere.

Den italienske regering har valgt at lukke hele landet ned som følge af coronakrisen. Det kan komme til at gøre ondt på den italienske økonomi. (Foto: © NICOLA FOSSELLA, Scanpix)

Flere tiltag på vej

Christine Lagarde advarede allerede i går om, at krisen kan føre til et økonomisk chok som det, Europa oplevede under finanskrisen i 2008.

Tidligere på ugen blev Italien, der er verdens ottendestørste økonomi, lukket ned. Og i går meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at det offentlige Danmark lukker de kommende uger på grund af corona-faren.

EU har i den seneste tid haft stort fokus på at mindske konsekvenserne af krisen. Tidligere på ugen blev EU’s stats- og regeringschefer enige om at give det europæiske erhvervsliv en ekstra håndsrækning.

- Vi er klar til at bruge alle nødvendige redskaber, lød det fra rådsformand Charles Michel.

Der vil blandt andet blive oprettet en investeringsfond på knap 190 milliarder kroner, som skal bruges på at hjælpe dem, der er blevet ramt af krisen. Derudover vil man bløde op for EU's finanspolitiske regler og blandt andet lempe de ellers strenge statsstøtteregler, så medlemslandene kan holde hånden under de brancher og virksomheder, der lige nu kæmper.

I morgen vil Europa-Kommissionen melde ud, hvad det mere specifikt kommer til at indebære.