Chapeco – byen, der styrtede ned med et fly

I dag tager brasiliansk provinsby afsked med sine fodboldhelte, der blev dræbt i flystyrt.

Den lille provinsby Chapeco i det sydlige Brasilien befinder sig på femte døgn i en tilstand af chok. Da indbyggerne vågnede tirsdag morgen, var det til nyheden om, at byens stolthed, fodboldholdet Chapecoense, stort set var blevet udslettet i en tragisk flyulykke i Colombia.

I dag ankommer Chapecos lokale helte med militærfly fra Colombia – men de ankommer i kister. Kun 6 overlevede flykatastrofen, mens 71 omkom. 51 af dem er fra Chapeco og omegn.

Ved en kollektiv begravelsesceremoni på byens stadion skal byen tage afsked og forsøge at sætte et smerteligt punktum – men det bliver ikke nemt, for man skal ikke have været mange øjeblikke i byen for at fornemme, at byen fuldstændigt er knækket sammen.

Allerede fredag hang mange af byens indbyggere bare utålmodigt ud på stadion, selvom det altså først er i dag, at ceremonien finder sted. Det er som om, hele byen gik i stå, da flyet fra det lille selskab LaMia fløj frontalt ind i en colombiansk bjergside tæt på byen Medellin. Bystyret i Chapeco har siden pillet det meste af julepynten ned, og i stedet kan man overalt i gaderne se de grønne flag med fodboldklubbens logo blandet med sorte sørgebånd.

900 mediefolk

Historien om fodboldholdet, der på få år rejste fra de laveste brasilianske fodbold rækker til Serie A og så satte trumf på ved at stryge forbi alle de store hold og kvalificere sig til finalen i Copa Sulamerica, er blevet genfortalt over hele kloden denne uge. Der er et eller andet ved historien, der har fanget fodboldfans og andre over hele verden.

Det er blevet fortællingen om spillerne fra det lille provinshold, der var på vej mod deres livs kamp, og så endte deres dage på en bjergskråning i et dramatisk flystyrt. Når kisterne ankommer til stadion i Chapeco i dag, er over 900 journalister og mediefolk til stede – fra hele verden.

Det ventes, at over 100.000 ønsker at deltage i ceremonien, og det er faktisk temmelig voldsomt for en by med 200.000 indbyggere og et stadion med plads til ca. 20.000 tilskuere. Af samme grund er der sat storskærme op rundt om stadion.

Seks overlevende

De første 45 minutter er forbeholdt pårørende til de omkomne, og derefter vil resten af byen blive inviteret indenfor til en sidste afsked med det hold, som hele byen elskede så højt. 19 af kisterne indeholder unge fodboldspillere, der var på vej til deres livs eventyr. Men tragedien for Chapeco stopper ikke der. I de andre kister ligger de jordiske rester af lokale journalister, lokale forretningsfolk og sponsorere, trænere, holdledere osv.

Midt i tragedien har ingen dog glemt det lille mirakel: Tre af spillerne, to besætningsmedlemmer og en enkelt journalist overlevede faktisk styrtet. Men lørdag handler det om, dem der aldrig kom levende hjem igen til Chapeco.

Facebook
Twitter