Chef i russisk bank hopper af og vil kæmpe for Ukraine

Tidligere vicedirektør i russiske Gazprombank er rejst til Ukraine for at kæmpe for sit land.

Tidligere vicedirektør i den russiske bank Gazprombank, Igor Volobuev, talte i går med nyhedsbureauet Reuters i Kyiv. Han har forladt sit liv i Rusland for at kæmpe for Ukraine. (Foto: GLEB GARANICH © Ritzau Scanpix)

Han havde russisk pas og en høj stilling som vicedirektør i den russiske bank Gazprombank.

Men da invasionen af Ukraine begyndte, følte 50-årige Igor Volobuev med ukrainske rødder ikke længere, at han kunne fortsætte sit magelige liv i Rusland.

- Min far var stadig i Ukraine. Han er flygtet nu, men han tilbragte den første måned af krigen i en kold kælder, fortæller han til CNN.

Uden at fortælle det til nogen af sine kolleger i den russiske bank, pakkede Igor Volobuev derfor sin taske og forlod sit liv i Rusland.

Nu er han i den ukrainske hovedstad, Kyiv, hvor hans mål er at komme til at kæmpe for den ukrainske hær.

- Jeg er kommet for at forsvare mit fædreland, fordi krigen begyndte i steder som min barndomsby Okhtyrka, der var en af de første byer, der blev bombet, fortæller han til nyhedsbureauet Reuters.

Højt placeret i magtfuldt selskab

Igor Volobuev arbejdede i over 16 år for det statsejede russiske gasselskab Gazprom, men blev flyttet over til den tilknyttede bank, Gazprombank, efter den russiske annektering af Krim-halvøen.

Ifølge ham selv, fordi han havde pro-ukrainske holdninger og ikke længere blev betragtet som en loyal medarbejder.

'Afhopningen' har påkaldt sig opmærksomhed, blandet andet fordi Gazprombank spiller en central rolle i finansieringen af det russiske styre.

Det er således et krav, at udenlandske købere handler gennem Gazprombank, hvis de vil købe gas i Rusland, fastslår et nyt dekret underskrevet af præsident Vladimir Putin.

Derfor er der tale om "en stor propagandasejr" for det ukrainske styre, vurderer Lars Johannsen, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet med ekspertise i blandt andet politisk økonomi.

- Det er jo et eksempel på, hvordan den ukrainske nationalfølelse er blevet styrket. Der har jo været et meget flydende arbejdsmarked mellem Ukraine og Rusland, men nu vender ukrainere hjem, fordi de reagerer på "kaldet fra fædrelandet", siger han.

– Og det modsiger jo Putins udsagn om, at Ukraine ikke er en rigtig nation, og at ukrainere bare er "lille-russere", siger han.

Blev fyret, da han rejste

Omvendt mener Lars Johannsen ikke, at den slags historier er et tilsvarende propaganda-nederlag for Rusland.

- Den slags historier har større marked hos os i Vesten. Den vil ikke komme ud i Rusland på grund af den kontrol, styret har med medierne, og hvis det endelig kom ud, så kan man jo affærdige det med et skuldertræk og sige: "Jamen, han er jo ukrainer", fastslår han.

Igor Volobuev blev fyret, da han forlod Rusland. Han har ikke talt med sine tidligere kollegaer siden. Indtil videre har han fået at vide, at den ukrainske hær har frivillige nok. Men han håber på at kunne komme til at deltage i krigen.

- Hvis jeg bare gik efter tryghed, var jeg ikke kommet. Så havde jeg fortsat med at leve et mageligt liv, hvor jeg ingenting manglede, siger han.

Igor Volobuev mener, at både Gazprombank og den russiske økonomi har kurs mod et kollaps.

- Rusland har ingen fremtid. Jeg tror, at landet vil gå i opløsning. Putin har allerede bragt katastrofen over Rusland, siger han.