Chef for Veterancentret om kritik: Behandling tager tid

Veteran Niels Opstrup kritiserer Danmark for ikke at behandle ptsd-ramte veteraner ordentligt.

En undersøgelse udarbejdet af veteranforsvaret viser, at op mod 22 procent af hjemvendte soldater oplever ptsd-symptomer. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Træning tre gange dagligt, sund kost og personlig udvikling. Det er, hvad Niels Christian Holmgaard Opstrup tilbyder på sit behandlingssted i Brasilien.

Der er plads til 10 mennesker, og de mennesker, som søger Niels Christian Holmgaard Holmgaard Opstrups hjælp, er alt fra folk, som kæmper med vægtproblemer, tidligere politifolk eller veteraner med traumer.

Niels Christian Holmgaard Opstrup er selv tidligere veteran, og for to år siden besluttede han sig for - ud af egen lomme - at betale for behandlingsopholdet for en ptsd-ramt tidligere soldat. Siden da har den 10. plads på Opstrups kursus været reserveret til en veteran.

Niels Christian Holmgaard Opstrup retter en skarp kritik mod de danske behandlingstilbud til veteraner, og derfor har han besluttet sig for selv at gøre noget ved problemet.

- Mange af dem, jeg har haft hernede, er helt ude på afgrunden. Og så er der noget galt. Altså hvis systemet lader soldater, der har kæmpet for Danmark, falde igennem på den måde, mener Niels Christian Holmgaard Opstrup.

I 1990'erne deltog Niels Christian Holmgaard Opstrup i missioner på Balkan. (© (c) DR)

Opbakning fra Danmarks Veteraner

Niels Christian Holmgaard Opstrup er ikke alene om kritikken. Niels Hartvig Andersen, landsformand for foreningen Danmarks Veteraner, mener, at danske behandlingstilbud burde tage til Brasilien og tage ved lære af krigsveteranen.

- Vi bruger i øjeblikket 2.600 kroner om dagen på at udføre en ikke-behandling herhjemme i Danmark, og jeg kunne godt savne, at forsvaret var mere sultne efter at høre på Niels Christians historie, siger Niels Hartvig Andersen til DR.

Oberst og chef for Veterancentret, Susanne Kiholm Lund, mener dog ikke, at kritikken er berettiget.

- Hvis man er hårdt ramt, så er det ikke en mulighed at rejse hele vejen til Brasilien. Hos os får du en livslang behandling, der tilgodeser de svageste, siger Susanne Kiholm Lund til DR.

Behandling af veteraner tager tid

En undersøgelse fra Forsvarets Veterancenter viser, at op mod 22 procent af hjemvendte, danske soldater oplever ptsd-symptomer. Ofte kommer det posttraumatiske stress-syndrom til udtryk gennem misbrug af stoffer eller alkohol.

I Danmark tilbydes veteranerne flere former for behandling efter udsendelse, heriblandt psykologhjælp, træning af hjernen, servicehunde og mindfullness.

- Mange veteraner, der har det skidt, forsøger at opretholde en hverdag, og måske dulmer de problemerne med alkohol og stoffer. Her hjælper vi med få folk på fode igen. Det gør vi via økonomisk rådgivning og hjælp til de pårørende, siger Susanne Kiholm Lund.

Hun mener, at behandlingen tager tid, og derfor kan hun frygte, at den behandling, Niels Christian Holmgaard Opstrup tilbyder, kun vil være et plaster på såret.

- Man kan frygte, at Niels Christian Holmgaard Opstrups behandling er et "quick fix". Behandling sker ikke på kort tid. Hvis det ikke virker første gang, så skal man komme igen. Vi giver ikke slip. Veteraner kræver livslang behandling, siger Susanne Kiholm Lund.

Hun er dog positivt indstillet overfor Niels Christian Holmgaard Opstrups villighed til at hjælpe.

- Jeg synes, at det er rigtig dejlig, at nogle mennesker vil gøre noget for veteranerne.

Facebook
Twitter