Chefjurist vurderer brexit-aftale: Stadig risiko for evig binding til EU

Den britiske regerings juridiske chef er klar med sin vurdering af den reviderede brexit-aftale.

Storbritannien kan ikke være sikker på at komme helt ud af EU med den nye aftale, mener regeringens øverste uafhængige juridiske vejleder. (Foto: Simon Dawson © Scanpix)

Storbritannien risikerer fortsat at være bundet til blandt andet EU's toldunion i al evighed med den nyeste reviderede brexit-aftale med EU.

Sådan lyder tolkningen ifølge Reuters fra den britiske regerings juridiske chef, Geoffrey Cox, som har fået til opgave at vurdere aftalen, før Underhuset efter planen skal stemme om den i dag.

Dermed kan det blive rigtig svært for Theresa May at få flertal for aftalen, lyder det fra DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Theresa May havde virkelig satset på, at regeringens juridiske rådgiver, der er politisk uafhængig, ville sige, at den nye aftale er meget bedre. Det gør han bare ikke. Han ser ikke de store juridiske forandringer, siger korrespondenten.

- Det gør det vanskeligt for May. Hun skal overbevise over 100 af sine egne til at stemme for en aftale, som de i januar var imod – og som grundlæggende ikke er forandret. Det er svært at se, siger han.

Ventede på juridisk vurdering

Dagen igennem har de britiske politikere ventet på at få resultatet af Cox' arbejde, før de endeligt forholder sig til Mays' sidste øjebliks anstrengelse i Strasbourg i går.

Den skulle berolige skeptiske medlemmer af Underhuset med et antal præciseringer og fortolkninger af den eksisterende tekst

Heriblandt at det såkaldte backstop, som skal forhindre en bevogtet grænse mellem Irland og Nordirland, ikke skal gælde evigt, og at Storbritannien kan slippe ud af det via en slags voldgiftsmekanisme.

Blandt andet den tidligere britiske Brexit-minister, konservative David Davis, lagde vægt på, at hans stemme krævede en meget klar godkendelse fra Cox.

- Når alt lægges sammen, er dette stort set acceptabelt for mig, men det afhænger i meget, meget høj grad af et robust og klart svar fra Cox. Hvis Geoffrey Cox er det mindste dobbelttydig, tror jeg, den vil blive nedstemt igen, siger han ifølge Reuters.

Også menige medlemmer af DUP, det nordirske parti, som agerer parlamentarisk grundlag for May, lagde vægt på en klar godkendelse fra Cox. Partiet er pro brexit, men imod en grænse mod Irland.

Storbritannien kan ikke komme ud egenhændigt

Den uafhængige juridiske chef vurderer, at den reviderede aftale styrker Storbritanniens retslige stilling efter brexit.

Men han mener ikke, at de præciseringer og fortolkninger, som May og Juncker udarbejdede i går, sikrer, at Storbritannien kan komme ud af EU unilateralt - altså også hvis EU ikke er med på den.

Dermed er retsstillingen på det område uændret siden den første udgave af aftalen, som blev nedstemt i januar.

Ifølge Kim Bildsøe Lassen stiller Geoffrey Cox op til spørgsmål fra parlamentsmedlemmerne 13.30 dansk tid. Herefter går debatten i gang op til dagens afstemning.

I løbet af eftermiddagen vil parlamentsmedlemmerne også få en udtalelse fra gruppe på otte jurister, syv af dem konservative parlamentsmedlemmer, som er blevet nedsat til at fælde deres dom over Cox' juridiske vurdering.

- Det ser meget vanskeligt ud for May. Med den her juridiske vurdering fra Cox er det svært at se, hvordan hun skal skrabe et flertal sammen, siger korrespondenten.

Fra kl. 19.55 kan du se afstemningen om skilsmisseaftalen i det britiske underhus her på dr.dk. Vært Maria Yde guider igennem aftenen, og Kim Bildsøe følger slaget på tætteste hold.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter