Chefredaktør: 90 hadefulde beskeder i timen er svært at håndtere

Chefredaktør fra Fillippinerne bliver jævnligt udsat for dødstrusler af falske Facebook-profiler.

Maria Ressa, chefredaktør på "Rappler" bliver udsat for op mod 2000 verbale angreb om dagen. (Foto: Bloomberg © © 2016 Bloomberg Finance LP)

Hør udsendelsen her

Mennesker og medier genudsendes lørdag 13.03 på P1, men kan også høres her.

- En løgn fortalt ti gange, kan modarbejdes med sandhed. Men en løgn fortalt en million gange bliver en sandhed.

Ordene kommer fra Maria Ressa, chefredaktør på det fremadstormende filippinske netmedie ”Rappler”, som trods daglige benspænd afdækker løgn, korruption og undertrykkelse Fillippinerne.

På bare fem år er ”Rappler” blevet et af de førende nyhedsmedier for de godt 100 millioner filippinere.

Opskriften er professionel journalistik, som med input fra borgerne bliver en kritisk røst mod præsident Dutertes ofte hårdhændede metoder, blandt andet i kampen mod narko.

Men det er ikke ufarligt at drive den slags journalistik.

- Siden præsident Dutertes kom til magten for fem år siden, er det blevet problematisk og kan føre til angreb bare at gengive præcis, hvad præsidenten siger, fortæller Maria Ressa i ugens udgave af "Mennesker og medier".

Selv bliver hun jævnligt udsat for mordtrusler, opfordringer til voldtægt og et enormt antal daglige, verbale skidtspande på især Facebook.

Blandt andet efter at have dokumenteret, hvordan Dutertes-regeringen propaganderer via falske profiler på sociale medier.

Maria Ressa har altid været fortaler af Facebook. Men nu er hun bekymret for, at det er blevet til en platform, der spreder had.

- En måned med i snit 90 hadefulde beskeder i timen er selvfølgelig svær at håndtere, medgiver Maria Ressa.

- Og efter i begyndelsen at have forsøgt at svare på dem, fandt jeg ud at, at det jo bare var som en hammer, der blev ved med at slå.

Hun begyndte derfor at prøve at finde ud af, om det var virkelige mennesker, som stod bag.

- Og ved at analysere data viser det sig, hvordan de nye teknologier og platforme bruges til at sprede had, vrede og splittelse. Hvordan de rammer de skrøbeligste dele af et samfund for at få det til at knage i samlingerne. Stik modsat hvad jeg, som tror på det gode i mennesker, egentlig havde forestillet mig.

Ved at analysere data viser det sig, hvordan de nye teknologier og platforme bruges til at sprede had, vrede og splittelse.

Maria Ressa, Chefredaktør på Rappler

Journalistik som et modsvar på trusler

Ifølge Maria Ressa skal trusler og angreb besvares med journalistik, der viser, hvordan der bliver manipuleret.

- Vi skal afsløre taktikken og derefter være forberedt på, at propagandamaskinen aldrig stopper. Den forsøger at spænde ben for os, men det kommer ikke til at ske. Vi svarer igen, vi kommer tilbage - stærkere end nogensinde, siger hun.

”Rappler”-eksemplet viser ifølge Jesper Højberg, direktør i International Media Support i København, at det kan lade sig gøre at bedrive kritisk journalistik trods magtfulde regeringers forsøg på at stoppe den.

-”Rappler” er kommet meget langt under utrolig vanskelige forhold med fokus på god journalistik, med fuldstændig styr på teknologien og ved at etablere en forbindelse til store dele af befolkningen, siger Jesper Højberg til Mennesker og Medier.