Chicago bliver koldere end Antarktis: Ekstrem kulde venter USA

Myndighederne advarer om livstruende vejr i flere midtvestlige stater.

Ekstremt vintervejr vil ramme store dele af USA i løbet af denne uge.

Sådan lyder advarslen fra landets vejrmyndigheder, som vurderer, at to tredjedele af det østlige USA vil blive ramt af kraftig vind og voldsomme minusgrader.

- Intensiteten af den her kolde luft er noget, man kun oplever én gang i en generation, siger meteorolog ved National Weather Service John Gagan til BBC.

De laveste temperaturer forventes at ramme torsdag, hvor meteorologer vurderer, at Chicago vil blive koldere end Antarktis. Byen vil opleve kulde på helt ned til 33 minusgrader, men den iskolde vind vil få kulden til at føles som 46 minusgrader.

Det er allerede så koldt i Chicago, at byens flod flere steder er frosset til. Se billederne i videoen her:

Forfrysninger på få minutter

I flere stater i Midtvesten har man nu erklæret undtagelsestilstand, blandt andet i Wisconsin, Michigan og Illinois, hvor Chicago ligger.

Med temperaturer, der på grund af chill-faktoren (vindafkølingsfaktoren) vil føles som 40 til 50 minusgrader, bliver det så koldt, at man risikerer forfrysninger på ganske få minutter, advarer National Weather Service.

- Det her er meget farlige forhold, som kan føre til forfrysninger af blottet hud på så lidt som fem minutter, de steder hvor wind chill-faktoren er under 45 minusgrader, lyder det ifølge CNN fra det nationale vejrcenter i Minneapolis og St. Paul.

- Det bedste, I kan gøre, er at begrænse den tid, I opholder jer udenfor, lyder rådet.

På grund af den ekstreme kulde har det amerikanske postvæsen besluttet ikke at levere post i seks stater. I fire andre stater vil posten også blive delvis lukket, mens kulden står på, skriver CNN.

Læs mere om, hvad der har forårsaget vinterkulden i billedserien her:

  • Det er en såkaldt polarhvirvel, der har skabt de ekstreme vejrforhold i USA lige nu. Her ses Chicagos skyline fra den forfrosne bred af Lake Michigan i Illinois. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • En polarhvirvel er en lufthvirvel skabt over Arktis - et lavtryksområde, der drejer rundt over Nordpolen. (Foto: © Craig Lassig, Scanpix)
  • Ifølge BBC er kulden opstået på grund af en pludselig opvarmning af luften over Nordpolen forårsaget af en strøm af varm luft fra Marokko i sidste måned. (Foto: © Stephen Maturen, Scanpix)
  • Polarhvirvlen blev delt over, og dele af den drev mod syd, fortæller en vinterstormekspert til nyhedsbureauet AP. (Foto: © Craig Lassig, Scanpix)
1 / 4

Varmecentre til hjemløse

Det er ikke bare minusgrader og frysende vind, som venter amerikanerne, også store mængder sne vil falde i de kommende dage. I Wisconsin forventer man for eksempel op mod 60 centimeter sne.

I flere amerikanske byer i de ramte stater har man åbnet såkaldte varmecentre - herberger, der skal huse hjemløse og andre borgere, der ikke ellers har mulighed for at komme indendøre.

- Dette er ikke en tid, hvor folk skal være udenfor, lyder det ifølge BBC fra borgmester i Milwaukee Tom Barrett.

Sneen har også skabt store trafikale problemer, som man kan se i videoen her: