Chile lemper totalforbud mod abort

En af verdens strengeste abortlovgivninger bliver nu løsnet, efter at Chiles højesteret har godkendt lovændring.

I Chile bliver det nu lovligt at få en abort, hvis man er blevet voldtaget, hvis morens liv er i fare, eller hvis det forventes, at fostret ikke vil overleve en graviditet. (Foto: CLAUDIO REYES © Scanpix)

Chiles højesteret har godkendt en lov, der skal gøre op med landets totalforbud mod abort. Det skriver BBC.

Med den nye lov er det nu muligt at få en lovlig abort, hvis man er blevet voldtaget, hvis morens liv er i fare, eller hvis fostret ikke forventes at ville overleve en graviditet.

Den nye lovgivning blev stemt igennem Chiles kongres i sidste måned. Det skete dog ikke uden protester. Efter at lovforslaget var blevet godkendt af kongressen, indleverede Chiles konservative opposition et 67 siders dokument med argumenter for, at loven ikke lever op til landets grundlov, hvori der er et krav om at "beskytte det liv, der er ved at blive født." Det skriver NPR.

Efter flere dages overvejelser og med input fra mere end 130 forskellige grupper og organisationer, har Chiles højesteret nu besluttet, at loven overholder grundloven.

Præsidentens svanesang

Chile indførte i 1989 et totalforbud mod abort, mens landet var under Augusto Pinochets diktaturstyre.

Siden styrets fald har der været flere lovforslag, der skulle løsne totalforbuddet. Men alle lovforslag er blevet blokeret af højrefløjspartier og kirken i landet.

I 2013 blev centrum-venstrepolitikeren og den tidligere chef for FN's ligestillingsorgan, UN Women, Michele Bachelet, valgt som præsident. Hun har længe kæmpet for at løsne op for totalforbuddet mod abort.

Den nye lovgivning bliver ifølge BBC set som hendes sidste gerning, inden hun forlader præsidentembedet. På Twitter skriver hun:

- En historisk dag for Chiles kvinder! Med rettens afgørelse - som nu er blevet lov - fremmer vi en grundlæggende ret til vores værdighed.

Selvom op imod 70 procent af Chilenerne støtter en mindre restriktiv abortlov, er abort enormt kontroversielt i Chile. Under den nuværende lovgivning kan både læger og patienter blive idømt op til fem års fængsel for ulovlig abort, skriver BBC. I 2014 blev 73 personer fængslet.

Med den nye lovgivning forlader Chile rækken af romersk-katolske lande, der har totalforbud mod abort. De resterende lande er Honduras, El Salvador, Nicaragua, Malta, Vatikanstaten og Den Dominikanske Republik.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk