Chilenske minearbejdere var selv indespærret: Advarer fodbolddrenge mod berømmelsen

33 minearbejdere håber, at offentligheden vil holde afstand til fodboldholdet.

Minearbejderen Luis Urzua var den sidste, der blev reddet ud af minen tilbage i 2010. Med det samme blev han mødt af pressens kameraer. Her får han taget et billede sammen med en af redningsarbejderne. (Foto: ho © Scanpix)

De seneste uger har verdens øjne været rettet mod de 12 fodbolddrenge og deres træner, der indtil i går har siddet indespærret i en grotte i det nordlige Thailand.

33 tidligere minearbejdere fra Chile er ikke en undtagelse. De har fulgt sagen tæt og ved om nogen, hvordan de 13 personer har haft det.

Tilbage i 2010 var de indespærret i 69 dage i en mine i San Jose i det nordlige Chile. Og nu kommer nogle af minearbejderne med en opfordring til de thailandske drenge og deres træner, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Når de i løbet af den næste uge bliver udskrevet fra hospitalet, skal de være forsigtige med deres pludselige berømmelse, lyder det.

En af de tidligere minearbejdere ved navn Luis Urzua fortæller, at det vigtigste er at holde sig tæt til sin familie og ikke lade sig friste af økonomiske goder og tilbud.

- De og deres familier har ikke kapacitet til at håndtere disse slags ting. Vi kunne ikke håndtere det, og vi var endda voksne, siger Luis Urzua til Reuters.

Opmærksomhed - og så ingenting

Ulykken i Chile fandt sted i oktober 2010 efter en sammenstyrtning i minen, og de 33 personer var spærret inde 700 meter under jorden.

Flere af dem har efterfølgende haft psykiske problemer, svært ved at opretholde forhold til andre mennesker og har ikke kunnet arbejde.

Ifølge Luis Urzua har en af årsagerne været, at han og de andre ikke blev afskærmet fra omverdenen, da de kom ud af minen. Med det samme blev de mødt af medierne, et væld af advokattilbud og politikere, der var ivrige efter at dele spotlyset.

En anden af de 33 minearbejdere ved navn Jorge Galleguillos fortæller til Reuters, at han lige efter redningsaktionen blev inviteret til Hollywood, Vatikanet, Israel og præsidentpalæet i Chile.

- Lige efter taler alle om dig - i pressen, på tv. Du er på forsiderne alle steder - og så ingenting. Der blev givet så mange løfter til os, og så blev vi forladt og glemt. Jeg håber ikke, at det samme sker for dem, siger han.

Fodbolddrengene har allerede modtaget flere invitationer. De er blandt andet blevet inviteret til at se VM-finalen i Rusland af Fifa, og Manchester United har inviteret dem til at se en kamp på Old Trafford stadium.

Det thailandske fodboldforbund har dog ifølge nyhedsbureauet AP oplyst til Fifa, at drengene "af medicinske årsager" ikke vil være i stand til at rejse til Moskva for at se finalen.

Bør afskærmes fra offentligheden

Lige nu befinder de 12 drenge og deres træner sig på hospitalet og modtager behandling, indtil man er sikre på, at alt er, som det skal være.

Luis Urzua håber, at de thailandske myndigheder vil sørge for at holde dem væk fra offentligheden så længe som muligt.

- Det er vigtigt, at disse børn bliver genintegreret lidt efter lidt i deres gamle miljø, fordi de vil være meget traumatiserede og sårbare. Jeg håber, at de en dag, måske om nogle år, vil kunne fortælle deres historie. For - ligesom vores - er det en historie om tro og håb, siger han til Reuters.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk