Chimpanser bruger knækket gren til at flygte fra bur i nordirsk zoo

For en måned siden var det en rød panda, der stak af fra den zoologiske have i Belfast.

Chimpanserne vendte hurtigt hjem fra deres sviptur. (Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Scanpix)

En gruppe chimpanser i Belfast Zoo i Nordirland så i går deres snit til at bryde ud af deres indhegning.

En stor gren var under en storm faldet ned i deres anlæg, der er omgivet af en høj mur. Den gren var åbenbart oplagt for dyrene at bruge som en stige til frihed.

I hvert fald kravlede flere af aberne op ad grenen og kunne fra den springe videre op på stenkanten til deres anlæg. Nogle af aberne begyndte at kravle rundt på kanten, mens andre gik hele vejen og begyndte at spankulere rundt på stierne udenfor deres anlæg.

Episoden blev fanget på video af Dean McFaul, der sammen med sin kæreste Danielle Monaghan og to børn stod ved indhegningen, da flugtforsøget udspillede sig.

- Vi var nødt til bare at forholde os i ro. Det ville have været en anden historie, hvis de havde været aggressive, men det var de overhovedet ikke. Det beroligede os. Vi gik bare forbi, og det var bare stort, fortæller Danielle Monaghan til BBC.

Men det blev en ganske lille smagsprøve på friheden for de eventyrlystne chimpanser, og der gik ikke lang tid, før alle aber var tilbage i indelukket og nede fra kanten.

- De er kloge primater, og de ved, at det ikke er meningen, at de skal være ude af anlægget, så de kom tilbage af sig selv, fortæller dyrepasser Alyn Cairns til den britiske avis The Guardian.

Rød panda fundet i have

Det samme var dog ikke tilfældet for en rød panda fra den zoologiske have i Nordirland, der kom på et lidt større eventyr i januar.

Den røde pandaunge Amber stak af fra sit bur den 27. januar, mens elektriciteten til hegnet var i udu.

Ambers flugt fra buret fik politiet til at gå ind i sagen. Selvom politiet mente, at den unge røde panda bare var ude for at nyde de mange smukke steder i nabolaget, understregede de også, at den altså ikke kender forskel på rødt og grønt i lyskryds.

Amber og hendes søster, Autumn, blev født i Belfast Zoo i sommer. (© Belfast Zoo)

Der gik dog ikke meget mere end et døgn fra Ambers forsvinden, før hun blev fundet i en have knap to kilometer fra sit bur og resten af familien.