Chokgranater mod demonstranter i Minsk efter præsidentvalg

Alexander Lukasjenko har genvundet præsidentposten i Hviderusland.

Se DR Nyheders korrespondent Matilde Kimer midt i nattens dramatiske demonstrationer.

Sent i går aftes udbrød der gadekampe i Hvideruslands hovedstad, Minsk, som reaktion på søndagens præsidentvalg.

Ifølge det officielle resultat fik den siddende præsident, Alexander Lukasjenko, omkring 80 procent af stemmerne ved valget, mens oppositionens foretrukne kandidat, Svetlana Tikhanovskaja, fik 9,9 procent.

DR Nyheders korrespondent i Hviderusland, Matilde Kimer, fortæller, at politiet brugte chokgranater mod demonstranterne og prøvede at begrænse folkemængden. En chokgranat giver et stort brag og lys, når de udløses, som det kan ses i videoen i toppen.

- Det gik ret voldsomt for sig efter klokken 23. Politiet prøvede helt klart at få demonstranterne til at opløse sig, og jeg så politiet både køre ind i en gruppe demonstranter og skyde chokgranater direkte ind i grupper af mennesker, siger hun.

Der er endnu ikke kommet officielle tal på sårede efter nattens demonstrationer, men ifølge den hviderussiske menneskerettighedsgruppe Spring 96 har mindst en person mistet livet. I skrivende stund er omkring 3.000 blevet anholdt, siger det hviderussiske politi.

Opposition anerkender ikke resultat

Svetlana Tikhanovskaja, som var den stærkeste udfordrer til den hviderussiske præsident ved søndagens præsidentvalg, siger, at hun ikke anerkender at have lidt nederlag ved valget.

- Der kan ikke være tale om at anerkende et sådant valgresultat, sagde Tikhanovskajas talskvinde, Anna Krasulina, til dpa på valgaftenen i en åben udfordring af Lukasjenkos regime.

  • En demonstrant stiller sig foran en mur af politibetjente. Bag dem holder flere politibiler. (Foto: Matilde Kimer)
  • Ambulancer har kørt i pendulfart, siger Matilde Kimer. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)
  • Politiet var massivt til stede ved nattens demostrationer, hvor 3.000 personer indtil videre er blevet anholdt. (Foto: SIARHEI LESKIEC © Scanpix)
  • Internetforbindelsen blev skåret væk af myndighederne, efter at valgstederne i Hviderusland er lukket, for at forhindre at demonstranter kan holde kontakten og samle sig bestemte steder. (Foto: SERGEI GAPON © Scanpix)
1 / 4

- Dette resultat ligger milevidt fra nogen virkelighed, siger hun.

Ifølge Matilde Kimer er folk især vrede over, at valget ikke sker på ærlig vis. I ugen op til valget har der blandt andet været meldinger om massiv valgfusk.

- Det, som folk er utilfredse med, er, at de slet ikke betragter det som et valg i demokratisk forstand. Man har rejst kulisserne til et valg, men de har en klar fornemmelse af, at der er blevet svindlet, og derfor gik de på gaden, siger hun.

På gaden trods risiko

Alexander Lukasjenko har været Hvideruslands præsident i 26 år, og han er blandt andet blevet beskrevet som "Europas sidste diktator".

Alexander Lukasjenko (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)

I den seneste tid har der været stigende utilfredshed med præsidenten i befolkningen, og det kom tydeligt til udtryk under nattens demonstrationer, der begyndte, få timer efter at de først exit polls tikkede ind.

Her kan du se Matilde Kimers optagelser fra nattens demonstrationer.

Matilde Kimer forventer, at demonstranter vil gå på gaden igen i aften, selv om det kan betyde fængsel.

- Det er altid med risiko for, at man bliver anholdt og sat i fængsel, hvis man går på gaden, så det er ikke noget, man praktiserer så tit. Den type demonstrationer, vi så i går, har jeg aldrig set i Hviderusland i den størrelse, siger hun.

FacebookTwitter