Chokresultat i Colombia: Vælgerne forkaster fredsaftale

Vælgere i Colombia ser overraskende ud til at stemme nej til fredsaftale med oprørsgruppen Farc, skriver AFP.

To colombianske vælgere, som er glade for det meget overraskende nej til fredsaftalen med FARC. (Foto: © DIANA SANCHEZ, Scanpix)

Med stor set alle stemmer talt op har vælgerne i Colombia stik imod alle forventninger afvist regeringens fredsaftale med oprørsgruppen Farc.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Med 99 procent af stemmerne talt op har 50,24 procent af vælgerne sagt nej til aftalen, mens 49,75 procent bakker aftalen op ifølge AFP.

Nyhedsbureauet AP skriver ligeledes, at et marginalt flertal har afvist aftalen. Både AFP og AP henviser til officielle resultater, som valgmyndighederne har offentliggjort online.

Regeringen i Colombia har endnu ikke kommenteret vælgernes afgørelse.

Uvist hvad der nu skal ske

Hvad der nu skal ske er helt uvist. Præsident Juan Manuel Santos og hans regering har sagt, at de ikke har har en plan liggende klar, i tilfælde af at vælgerne ville forkaste aftalen.

Allerede da de første resultater fra afstemningen forelå, var der tegn på et chokresultat.

Meningsmålinger op til afstemningen viste ellers stor opbakning til aftalen. Omkring to tredjedele af vælgerne ville stemme ja til fredsaftalen ifølge målinger.

Efter fire års forhandlinger på neutral grund i Cubas hovedstad, Havana, lykkedes det for nogle uger siden regeringen i Colombia at blive enige om en fredsaftale med Farc. Parterne underskrev aftalen 26. september.

Oprørsgruppen Farc har i 52 år været i væbnet kamp med det colombianske militær.

Hundredtusindvis af mennesker er dræbt i den blodige konflikt, og millioner af colombianere er flygtet til andre egne af landet på grund af krigshandlingerne

/ritzau/